biznis
24

Bh. kompanija EKOPAK postala 32. članica PRO EUROPE

FENA
Neprofitna kompanija EKOPAK, koju su osnovali bh. privrednici koji svoje proizvode u ambalaži stavljaju na bh. tržište s osnovnim ciljem preuzimanja zakonskih obaveza za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada u Federaciji BiH danas je zvanično postala član PRO EUROPE, krovne evropske organizacije operatera sistema.

Ugovor kojim je ozvaničeno to članstvo danas su u Sarajevu potpisale direktorica PRO EUROPE Ursula Denison i direktorica EKOPAK-a Amela Hrbat.

Svojim članstvom u PRO EUROPE, kako je istaknuto tom prilikom, EKOPAK će omogućiti svojim klijentima da koriste simbol "Zelene tačke“ na svojoj ambalaži. Riječ je o međunarodno priznatom i zaštićenom znaku koji na svakom pojedinačnom komadu ambalaže znači da je za tu ambalažu plaćena naknada ovlaštenom operateru sistema za ambalažni otpad, a koji funkcioniše u skladu s principima definiranim EU Direktivom 94/62 o ambalaži i ambalažnom otpadu i odgovarajućoj lokalnoj legislativi.

Hrbat je podsjetila da je uspostava sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u BiH počela da bi se ispunili ciljevi iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom FBiH.

"EKOPAK je prvi ovlašteni operater sistema i polovinom prošle godine dobili smo dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Ove godine ulazimo u PRO EUROPE, čime je verificirana ta dozvola", kazala je Hrbat.

Za građane to, po njenim riječima, znači da će, kada vide znak "Zelene tačke" na proizvodu koji kupe, znati da kupuju proizvod od društveno odgovorne kompanije koja je platila naknadu za zbrinjavanje njene ambalaže ovlaštenom operateru sistema koji djeluje po principima koje zahtijeva PRO EUROPE.

"U EKOPAK-u je trenutno 350 kompanija, naših klijenata koji će imati pravo korištenja znaka Zelene tačke", dodala je Hrbat i pozvala sve bh. kompanije koje se još nisu priključile EKOPAK-u da to učine u narednom periodu i da postanu dio velikog evropskog sistema za reciklažu.

Denison je izjavila da PRO EUROPE nastavlja rasti kao platforma za operatere sistema upravljanja ambalažnim otpadom koji koriste zaštićeni znak "Zelene tačke" kao simbol plaćanja naknada za njihovo poslovanje.

"Zelena tačka stvara jedinstvenu vezu između kompanija koje koriste ovaj simbol na svojoj ambalaži i finansiraju sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, potrošača koji odvojeno odlažu ambalažni otpad i ovlaštenih operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom koji su odgovorni za njegovo iskorištenje i reciklažu. Radujemo se saradnji s EKOPAK-om u jačanju sistema "Zelene tačke" kao koncepta produžene odgovornosti proizvođača", kazla je Denison.

Šef Odjela za okoliš pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić naglasio je da članstvo EKOPAK-a u PRO EUROPE predstavlja značajan korak za BiH u procesu pristupanja EU.

Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma u Sektoru za okoliš Mehmed Cero pozdravio je članstvo EKOPAK-a u PRO EUROPE, naglasivši da će "Zelena tačka" identificirati one koji su odgovorni i koji su u sistemu prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

U BiH, kako je istakao, od ključnog značaja je razvijanje svijesti građana o značaju prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, ali da je ipak najveća odgovornost na privrednim subjektima.

"Cilj nam je da do 2016. godine skupimo i recikliramo 35 posto ukupnih količina otpada, da ih dovedemo u održive tokove kako ne bi završile na deponijama", dodao je Cero.