biznis
0

BH-Gas se priprema za gasifikaciju Unsko-sanskog kantona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
BH-Gas dobio je od Evropske banke za obnovu i razvoj prvu zvaničnu potvrdu za odobrenje kreditnih sredstava u iznosu 32,5 miliona eura koja bi trebala bila iskorištena za izgradnju gasovoda u Unsko-sanskom kantonu.

Nakon načelnog odobrenja EBRD-a za učešćem u finansijskom dijelu ovog projekta, BH-Gas je od početka ove godine intenzivno provodio aktivnosti na prikupljanju potrebne dokumentacije, a sve s ciljem prvog kreditnog odobrenja aranžmana, koje je 3. septembra 2010. godine na Komitetu za operativne aktivnosti EBRD-a i ishodovano, saopćeno je iz BH-Gasa.

Prvo odobrenje kredita iznosi 32,5 miliona eura, a sredstva bi bila iskorištena za izgradnju 92 km gasovoda visokog pritiska u Unsko-sanskom kantonu, koji bi pored gasifikacije tog kantona služio i za interkonekciju na hrvatski transportni gasni sistem.

U vezi s ovim, BH-Gas aktivno sarađuje s hrvatskom kompanijom Plinacro, čija je dionica gasovoda do granice s BiH već uvrštena u Plan razvoja plinskog transportnog sistema Republike Hrvatske 2010-2014. godine, navode iz BH-Gasa.

Nakon dobivanja prve zvanične potvrde za odobrenje kreditnih sredstava, BH-Gas će aktivirati aktivnosti na projektovanju tog transportnog gasovoda te se predviđa da će biti završene do kraja 2011. godine, čime bi bio omogućen početak aktivnosti na izgradnji gasovoda u periodu 2012.-2013., a što je također usaglašeno s vremenskim planom izgradnje hrvatske dionice gasovoda.

Aktivnosti o pitanju realizacije spomenutog projekta, prema navodima iz BH-Gasa, započete su nakon davanja saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH i oba doma Parlamenta FBiH za prihvatanje kredita EBRD-a za projekt gasifikacije Srednjobosanskog kantona.

Početak radova na izgradnji gasovoda Zenica – Travnik se očekuje tokom 2011. godine.