Kina
0

Bez uvoza benzina u novembru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina, drugi po veličini svjetski potrošač energenata poslije SAD, u novembru nije uvozila benzin, a prepolovila je uvoz dizela, jer je usporenje privrednog rasta usporilo i rast tražnje goriva, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Kineska opća carinska uprava je saopćila da je uvoz dizela prošlog mjeseca smanjen na najniži iznos od augusta 2007. od 40.000 metričkih tona, prema 80.000 tona u oktobru, kad je uvezeno i 31.533 tone benzina, prenose agencije.

Tražnja goriva u Kini je naglo pala od septembra do danas uslijed usporavanja privrednog rasta, saopćila je državna naftna kompanija China National Petroleum Corporation.

U trećem tromjesečju Kina je ostvarila privredni rast od devet posto, što je najniža stopa u posljednjih pet godina.

Podaci Carinske uprave takođe pokazuju da je Kina u novembru izvezla 280.000 tona benzina ili 27 posto više na godišnjem nivou, odnosno najviše od jula prošle godine.

U oktobru je izvezeno 210.000 tona benzina. Izvoz dizela je pao sa 110.000 tona u oktobru na 30.000 tona u novembru.

Druga po veličini kineska naftna kompanija, China National United Oil Corporation u decembru, već četvrti mjesec zaredom, neće uvoziti benzin, izjavio je anonimni zvaničnik te firme.

Kina je u novembru bila neto izvoznik uglja, pošto je uvoz tog energenta pao na 2,17 miliona tona, što je najmanje u posljednje tri godine, a izvoz uglja je prošlog mjeseca iznosio 2,69 miliona tona, prema 4,18 miliona tona iz novembra 2007.