Berza
0

Veliki pad azijskih berzi

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Azijske berze zabilježile su u petak veliki pad pod uticajem rasprodaje akcija, dužničke krize u Evropi, stagnacije američke ekonomije i jučerašnjeg najlošijeg dana na Wall streetu u posljednje dvije godine.

Glavni japanski berzanski indeks oslabio je za 3,4 odsto, južnokorejski za tri procenta, australijski 3,9 odsto, a berza u Hong Kongu oslabila je za 4,4 odsto.

Analitičari su upozorili da će globalna finansijska tržišta ostati nestabilna u narednim sedmicama.

"Strah je glavna tema. Ljudi su bili blago optimistični u vezi s time da ćemo se stabilizovati u drugoj polovini godine. Ali oporavak SAD stagnira već neko vrijeme, a moguće posljedice po globalnu ekonomiju vrše pritisak na tržišta akcijama", izjavio je David Cohen iz Action economicsa.

Rasprodaja akcija širom svijeta nanijela je veliku štetu investitorima, prenosi BBC.

U posljednjih devet trgovinskih rundi, američki berzanski indeks "S&P 500" izgubio je 1,37 triliona dolara svoje ukupne tržišne vrijednosti.

U Evropi, britanski FTSE izgubio je 261 milijardi dolara vrijednosti, dok je njemački DAX oslabio za 85,5 milijardi evra, a francusku CAC 13,6 milijardi evra.
U Aziji su najveće gubitke pretrpjeli proizvođači automobila i elektronskih uređaja, koji veliki dio zarade ostvaruju u SAD i Evropi. Sony je oslabio za 4,9 odsto, a Toyota za 3,8 procenata.