EBRD
0

50 miliona eura zajma "Konzumu" u BiH

FENA
EBRD će dati zajam od 50 miliona eura "Konzumu", vodećem maloprodajnom lancu u BiH, kako bi pomogao kompaniji u osnaživanju kapitalne baze i stvaranju modernih dućana diljem zemlje.

"Konzum" je u vlasništvu hrvatskog "Agrokora", najveće kompanije u agribusinessu u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u sektorima maloprodaje te proizvodnje hrane i pića, saopćeno je iz EBRD-a.

Uz podršku EBRD-a "Konzum" će restrukturirati bilansu te proširiti svoju maloprodajnu mrežu otvaranjem novih centara u manjim gradovima u zemlji.

EBRD će sindicirati 25 miliona eura zajma pod A/B strukturom, dok će preostalih 25 miliona eura biti odobreno iz vlastitih sredstava Banke.

"Agrokor" će, istovremeno uz EBRD-ovu investiciju u njegovu supsidijaru, sa svoje strane povećati kapitalni ulog u "Konzumu" za sedam miliona eura.

Maloprodajno tržište u BiH još uvijek je nedovoljno razvijeno i fragmentirano, sa svega 10 kvadradnih metara mloprodajne površine na 1.000 stanovnika, u usporedbi s prosjekom EU od 270 metara kvadratnih.

"Ovaj će projekt pomoći 'Konzumu' da konsolidira svoju poziciju kao tržišni lider širenjem svoje maloprodajne mreže na područja u zemlji gdje moderne prodavnice još nisu prisutne. Ujedno će promovirati standarde visoke kvalitete roba i usluga širom BiH", kazao je direktor poslovne grupe za Rusiju, agribusiness, nekretnine i turizam u EBRD-u Alain Piloux.

EBRD već dugo sarađuje s "Agrokorom". Banka je 2006. godine investirala dionički kapital u iznosu od 110 miliona eura te postala dioničarem "Agrokora".

EBRD je najveći institucijski investitor u BiH. Do danas je Banka dala 2,4 milijarde eura za različite projekte u zemlji, koji su privukli dodatne investicije vrijedne 1,4 milijarde eura.