Primjerak iz SAD-a
27

Tunirani Volkswagen Scirocco je snažniji od Golfa R

D. B.
Volkswagen Scirocco, koji je modificirala tuning kuća HPA Motorsports specijalizirana za VW i Audi modele, ima više snage od aktuelnog Golfa R, a sada je dostupan na prodaju.

Uprkos imidžu zabavnog automobila za vožnju i aktraktivnom imenu, Scirocco nije dugu "živio" u SAD-u. Volkswagen je prodavao prvu i drugu generaciju Scirocca Amerikancima, no 1988. godine je tome došao kraj.

Ovo ime se u svijet automobila vratilo 2008. godine, ali treća generacija nikada nije stigla do kupaca u Sjevernoj Americi. Ipak, ta činjenica nije spriječila vlasnika Alexa da primjerak kupljen u Njemačkoj uveze u SAD i pretvori ga u nešto unikatno. U svom videu na kanalu TheSmokingTire ga je rpedstavio Zack Klapman i otkrio neke njegove intrigantne tajne.

S obzirom na činjenicu da Volkswagen nije prodavao treću generaciju u SAD-u, trovratni Scirocco je rijedak prizor na američkim ulicama. Međutim, ovaj primjerak je zaista poseban, jer ga pokreće 3,2-litarski V6 motor iz Alexovog Golfa R32 Mk5. Pomenuti tuner HPA Motorsports, koji je radio na projektu, ugradio je svoj FT536 twin-turbo, tako da motor razvija 565 KS i i 746 Nm obrtnog momenta. To znači da je Scirocco snažniji i od aktuelnog Golfa R.

S motorom je uparen 6-stepeni DSG mjenjač, koji snagu prenosi na sva četiri točka putem Hadlex stalnog AWD pogona. Alex je morao modificirati rezervoar za gorivo kako bi omogućio pogon na sva četiri točka.

Vlasnik se odlučio za 19-inčne BBS felge, a ugrađen je KW podesivi ovjes s hidrauličnim sistemom podizanja, Competition Haldex Controller, HPA Motorsport velike i moćne kočnice, kao i Reiger body kit.

Projekt je koštao oko 100.000 dolara, a automobil je sada ponuđen na prodaju putem aukcije. Najviša ponuda u trenutku pisanje teksta iznosila je 55.000 dolara.