XXL format
16

Italijani predstavljaju koncept Quintessenza: GT koji se pretvara u pickup

A. M.
Italijanski dizajnerski studio Italdesign predstavio je novi koncept pod nazivom Quintessenza. Riječ je o futurističkom GT konceptu koji se lako može transformisati u pickup.

Poznata italijanska dizajnerska kuća Italdesign, koju je osnovao čuveni Giorgetto Giugiaro, predstavila je novi koncept. Nazvan Quintessenza, ovo je GT koji se može pretvoriti u pickup uklanjanjem zadnjeg dijela krova.

Novi koncept donosi dizajn koji kombinuje sportski i dinamični karakter GT-a s robusnim karakterom kamioneta, što je posebno vidljivo zahvaljujući isklesanoj aerodinamičkoj karoseriji i visokom razmaku od tla. Italijanski koncept je dimenzijama vrlo dugačak, zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku od 3,2 metra. Da bismo imali predodžbu o veličini ovog XXL koncepta, uzmimo u obzir činjenicu da je Quintessenza duži čak i od Forda F-150, doduše u najkraćoj izvedbi.

Ostali istaknuti detalji eksterijera su crno obojeni prošireni blatobrani, 24-inčni aero točkovi i zadnji dio krova koji se može ukloniti tako da se automobil može pretvoriti u kamionet. Također, vrata se otvaraju u Lambo stilu, zadnji poklopac se otvara preko električne brave, a razmak od tla se može podešavati od 20 do 28 centimetara.

Interijer je minimalistički dizajniran s površinama na touch funkciju, a glomazno vjetrobransko staklo koje se proteže do stropa stvara dojam vrlo prozračnog putničkog prostora. Čak i centralna konzola ima kontrole s touch funkcijom.

Šta je posebno kod ovog koncepta? Zadnji par sjedišta se može rotirati za 180 stepeni kako bi se putnicima omogućio pogled unazad. Centralna konzola također je klizna, a tu je i mini bar s prostorom za bocu vina i dvije čaše.

S tehničke strane, Quintessenza koncept pokreću tri električna motora, jedan sprijeda i dva na zadnjem paru točkova, koji razvijaju ukupno 777 konjskih snaga. Tako koncept do stotke može stići za manje od tri sekunde. Motori se napajaju iz baterije kapaciteta 150 kWh. Italdesign nije iznio više tehničkih detalja o ovom konceptu, niti za koje potrebe ga je razvio.