Tuning
48

ABT za Ženevu pripremio jubilarni Audi RS6 Avant

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija ABT u Ženevi će izložiti jedan od 12 planiranih primjeraka modela Audi RS6 Avant s kojim obilježava 120 godina svog postojanja.

Sve je počelo davne 1896. godine kada je Johann Abt u njemačkom gradiću Kempten otvorio svoju kovačnicu. 120 godina kasnije ABT predstavlja jubilarni Audi RS6 Avant koji je unaprijeđen u svim mogućim segmentima. U ABT-u u ovom slučaju ispred svega ostalog stavljaju potencijal Audijevog 4-litarskog TFSI V8 motora koji u slavljeničkom izdanju razvija 730 konjskih snaga koje se uz 920 Nm najvećeg obrtnog momenta prenose na obje osovine "supersoničnog“ karavana.

Sa dodatnih 175 KS i 220 Nm obrtnog momenta Audi RS6 Avant razvija 320 km/h, što je značajno više od standardnog Audija RS6 Avant performance koji stiže do 305 km/h.

U ABT-u su se temeljito potrudili i oko karoserije automobila na kojoj se može vidjeti nekolicina novorazvijenih karbonskih komponenti, a promijenjene su i felge. Na 22-inčnom kompletu sada su Dunlop gume dimenzija 295/25 R22.

U dvobojnoj unutrašnjosti automobila „za trke i izlete“ preovladava koža i alkantara, a tu je i neizbježna pločica kao podsjetnik da se u ovom slučaju radi o veoma rijetkom automobilu koji će ABT proizvesti u samo 12 primjeraka. Razlog za nastanak može se naslutiti iz natpisa „120 godina“ koji je utisnut na posebnim tepisima.