Započet će proizvodnju
67

Aurus preuzeo nekadašnju Toyotinu fabriku u Sankt Peterburgu

D. B.
Fabrika u Sankt Peterburgu, koja je ranije pripadala japanskoj kompaniji Toyoti, predana je ruskom luksuznom proizvođaču automobila Aurusu.

Ove informacije je danas potvrdio ruski ministar industrije i trgovine Denis Maturov, koji je otkrio i da će proizvodnja početi do kraja ove godine. Aurus je najpoznatiji po tome što proizvodi limuzine za ruskog predsjednika.

Toyota je zatvorila fabriku 2022. godine i napustila rusko tržište nakon što su Rusiji nametnute sankcije zbog napada na Ukrajinu. U fabrici su se proizvodili modeli Camry i RAV4. Ovo postrojenje je kasnije prodano institutu NAMI u čijem je vlasništvu brend Aurus. Godine 2022. je NAMI otkupio i Renaultov udio u ruskom proizvođaču automobila AvtoVAZ-u.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Aurus je nastao prije jednog desetljeća s ciljem da se zamijeni flota automobila uglavnom stranih brendova, koje su koristili najviši ruski zvaničnici. Brend je debitovao na inauguraciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u maju 2018. godine. Na današnjoj inauguraciji povodom njegovog petog predsjedničkog mandata, Putin je koristio poboljšanu verziju luksuzne limuzine.

Automobili se sastavljaju u NAMI-jevoj fabrici u Moskvi te u postrojenju Tatarstanu, koje je bilo zajednički biznis ruske kompanije Sollers i američkog Forda. Prošle godine je Aurus pokrenuo proizvodnju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Manturov je u januaru kazao da će Aurus proširiti svoju ponudu modela tako što će ponuditi pristupačnija vozila za masovno tržište. Prodaja novih velikih limuzina počet će 2025. godine, a cijena trenutno dostupnih Aurusovih modela veća je od 500.000 dolara.

Putin je u februaru poklonio Aurusov automobil sjevernokorejskom lideru Kimu Jong-unu.