Zbog grešaka kaskadera
27

Ovo su scene s automobilima u filmu "2 Fast 2 Furious" u kojim su se dogodile nesreće

D. B.
Craig Lieberman, koji je bio zadužen za kaskaderske scene u filmu "2 Fast 2 Furious", otkrio tokom kojih scena su se dogodile nezgode.

Riječ je o drugom filmu u popularnoj franšizi koji se u kinima pojavio 2003. godine. Tokom snimanja određenih scena ovog filma dogodile su različite nesreće.

Prva od njih je ona u kojoj R34 Nissan Skyline GT-R preskače Toyotu Supru pri brzini od 258 km/h. U toj utrci je učestvovala i poznata roze Honda S2000, koja je također skočila preko podignutog mosta.

Scena je bila preopasna za ljude, tako da je Honda bila opremljena sistemom za daljinsko upravljanje. Tehnologija je tada bila manje napredna, tako da se za upravljanje koristio obični daljinski upravljač za igraču. Dodge Durango, u kojem se nalazio daljinski upravljač, morao je biti veoma blizu Honde kako ne bi došlo do gubitka kontrole.

Honda je skočila preko skrivene rampe duge 18,2 metra s padom od nešto više od 90 centimetara na kraju, dok se Durango trebao zaustaviti prije skoka. Ipak, kočnice nisu bile tako dobre pa je i on napravio skok. Srećom, ekipa u Durangu je prošla bez povreda.

Skokovi Skylinea i Supre su snimljeni odvojeno i spojeni u postprodukciji. Supra je trebala skočiti preko mosta bez skrivene rampe malom brzinom, no kaskader je želio impresionirati reditelja te je vozio prebrzo. Umjesto da "veličanstveno" sleti uz herojsko klizanje, on je sletio s ceste i zabio se u Pepsi bilboard.

Treći slučaj se odnosi na Chevrolet Corvette. Taj automobil je trebao udariti u Saleen Mustang koji je prignječio kamion, ali nije bila zamišljena scena prevrtanja. Model Corvette nije imao zaštitni kavez, no ipak je bila opremljena kaišem za koji se kaskader mogao uhvatiti u slučaju pucanja vjetrobranskog stakla. Upravo to je i učinio te je prošao bez povreda.

Nezgoda se dogodila i tokom snimanja scene u kojoj je veći broj modificiranih automobila izašao iz garaže u namjeri da se zbuni policija u helikopteru. Učestvovalo je najmanje 50 vozila, a kaskader u narandžastoj Mazdi RX-7 je izašao iz pogrešne garaže, došao do ivice rampe i doživio nesreću. Poslan je kući i više se nije vraćao na set.