Vozila ga Letty
23

Nissan 240SX iz filma "Fast and Furious" rastavljen i uništen

D. B.
Nissan 240SX, koji je korišten tokom snimanja filma "Fast and Furious", potpuno je uništen.

Film se u kinima pojavio prije 23 godine, a pomenuti Nissan 240SX je pripadao Letty (Michelle Rodriguez). Bio je to jedan od tri "identična" automobila namijenjena snimanju filmskih scena, ali definitivno najvažniji.

Tehnički savjetnik za automobile u ranim filmovima popularne franšize, Craig Lieberman", otkrio je detalje o sudbini Nissana.

On je kazao da su se u filmu koristila tri primjerka Nissana 240SX, a dva od njih su bila kaskaderska te su nazvani Stunt One i Stunt Two. Ispod haube su zadržali originalne motore, no dobili su novo "ruho" za ulogu u filmu. Međutim, glavni "heroj" je bio mnogo zanimljiviji, za potrebe snimanja filma je iznajmljen od vlasnika, koji je složio SR20DET motor sa 400 KS. Filmska ekipa je ugradila Zeal body kit te je lakirala automobil u ljubičastu boju, iako ona izgleda kao magneta u filmu zbog filtera korištenih za kamere.

Automobil je nakon snimanja filma vraćen vlasniku, koji mu je vratio originalnu srebrnu boju, a u narednim godinama se našao na naslovnicama brojnih magazina. Potom je mijenjao vlasnike do 2009. godine, kada ga je kupio posljednji u nizu. Nažalost, on je izvadio motor, a šasiju je prodao na otpadu. Lieberman tvrdi da je automobil potom "pretvoren u konzervu".

S druge strane, pozitivno je to što su dva kaskaderska automobila još uvijek "živa" te su korištena i tokom snimanja filma "2 Fast 2 Furious", ali u drugim bojama, a sada su garaži jednog vlasnika. Trenutno se radi na njima kako bi bili vraćeni u specifikacije iz prvog filma, a napredak se može pratiti na YouTube kanalu Furious Garage.

Vezani članci