Noviteti
18

Mitsubishi više neće praviti Lancer Evolution

Piše: E. T.
Čini se da je jedan od najpoželjnijih sportskih automobila modernog doba blizu trajnog odlaska sa automobilske scene, jer su u Mitsubishiju donijeli odluku da se u budućnosti fokusiraju na produkciju hibridnih SUV-ova. Šteta!

Prvi čovjek Mitsubishija, Osamu Masuko, izjavio je da nakon nedavno predstavljenog Lancera Evolution Final Edition Mitsubishi, definitivno, šalje Lancer Evo u tvornički muzej.

Nova generacija jednog od najboljih sportskih automobila modernog vremena (koji je svoje vrijednosti pokazao na rally nastupima širom svijeta) nije predviđena u planovima Mitsubishija, jer je već donesena odluka da se japanska kompanija fokusira na produkciju SUV-ova s hibridnom tehnologijom.

Utješno je što u Mitsubishiju, ipak, razmišljaju o budućem hibridnom automobilu visokih performansi uz koji bi se u nekom trenutku opet mogao koristiti naziv Evo. Pretpostavlja se da bi budući Evolution za osnovicu mogao koristiti drugu generaciju modela ASX koji bi imao integralni pogon i hibridnu pogonsku grupu, iako poklonici Lancera Evo misle da će takav automobil "uprljati" ono što je ljubiteljima predstavljao Lancer Evo.

Ako se pretpostavke obistine, novi Evolution vizuelno će imati mnogo toga zajedničkog s konceptnim modelom XR-PHEV II koji je predstavljen na posljednjem Sajmu automobila u Ženevi.