Povratak off-road legende
13

Japanci najavljuju novu generaciju Mitsubishi Pajera u formi luksuznog SUV-a s hibridnim pogonom

A. M.
Prema pisanju japanskih medija, Pajero bi se mogao vratiti na scenu u bliskoj budućnosti. Nova generacija bi mogla dobiti plug-in hibridni sklop i temeljila bi se na platformi koju je razvila alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi.

Nakon 40 godina provedenih na tržištu i s više od 3,3 miliona isporučenih primjeraka, Mitsubishi Pajero povučen je iz proizvodnje 2021. godine. Slavni terenac uživao je ogromnu popularnost u cijelom svijetu, a svoj talent vožnje van asfalta okrunio je uspjesima u motorsportu. Naime, Pajero je čak 12 puta bio osvajač relija Dakar u rukama devet različitih vozača, uključujući i jednu vozačicu (Jutta Kleinschmidt).

Japanski mediji pišu da bi Mitsubishi u bliskoj budućnosti mogao ponovno oživjeti ovu legendu bespuća. Prema navodima japanske publikacije Best Car, novi model bi se transformirao iz terenskog vozila u luksuzni SUV. Novi Pajero bi dobio ekskluzivni plug-in hibridni pogonski sklop, a najvjerovatnije bi to bila poboljšana verzija istog pogona koji se nalazi u Outlanderu PHEV.

Također, novi Mitsubishi Pajero bi se temeljio na novoj platformi, koju je razvila alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi. Istovremeno, japanska publikacija također navodi da bi budući Pajero mogao mjeriti skoro pet metara u dužinu, odnosno bio bi duži od aktuelnog Outlandera.

Za kraj, japanski novinari također špekulišu da bi sljedeća generacija Pajera mogla biti lansirana 2027. godine, a početna cijena bi trebala biti iznad 50.000 eura.