Jedan od samo pet
20

Posljednji Mitsubishi Evo VI RS Tommi Makinen Monte Carlo Edition ide na aukciju

D. B.
Izuzetno poseban primjerak modela Mitsubishi Lancer Evolution VI bit će prodan na aukciji zakazanoj za februar u organizaciji kompanije Iconic Auctioneers.

Riječ je o jednom od svega pet proizvedenih primjeraka modela nazvanog RS Tommi Makinen Monte Carlo Edition, što znači da se radi o najrjeđem ikada proizvedenom modelu Evo, rjeđem čak i od modela Evo VI RSX. Mnogi će reći da je upravo ovo najbolji Evo svih vremena.

Poznato je je proizvedeno svega 2.500 primjeraka modela Tommi Makinen Edition (TME), no RS Tommi Makinen Monte Carlo Edition je daleko rjeđi. Dizajniran je u čast Makinenove treće pobjede na reliju u Monte Carlu, a primjerak koji je prikazan na fotografijama zapravo je peti i posljednji u svojoj seriji. Prvi i dosad jedini vlasnik je od 2001. godine prešao samo 5.628 kilometara.

Automobil je prvobitno registrovan na kompaniju Ralliart UK Ltd. 11. jula 2001. godine, opremljen je turbopunjačem od titanija, ima spušteniji ovjes, brži sistem upravljanja, poboljšani izduvni sistem, novu ECU jedinicu, ojačane komponente prenosa, redizajnirani prednji branik u svrhu poboljšanog hlađenja, kao i autentične 17-inčne WRC Enkei aluminijske felge.

Evo VI RS Tommi Makinen Monte Carlo Edition je preuzeo sve od modela TME te je otišao na još viši nivo. Opremljen je Ralliart UK Stage 1 paketom performansi, upravljiviji je i ima Eibach opruge. Mjenjač je prilagođen, dok je prednji spiralni diferencijal pripremljen po Group N reli specifikacijama. U unutrašnjosti su Recaro SR prednja sjedišta. Njegov motor definitivno razvija više snage od "zvaničnih" 276 KS.

Aukcija će biti održana u subotu 24. februara 2024. godine.