Bh. premijera
29

MG Motor stigao u BiH: Moderni SUV modeli po sjajnim cijenama

E. Z.
MG ZS (Foto: E. Z./Klix.ba)
Tržište novih automobila u Bosni i Hercegovini od danas je bogatije za još jednu poznatu automobilsku marku. MG Motors u svom novom izdanju na tržištu Evrope nudi moderne SUV i crossover modele s naglaskom na elektrificirane pogone i savremenu tehnologiju, a sada su dostupni i kod nas.
MG Motor je marka automobila osnovana 1924. godine u Velikoj Britaniji. Osnovao ga je britanski pionir automobilizma Vilijam Moris, vlasnik tadašnje kompanije Morris Garages, po kome je marka automobila i dobila ime. Dvadesetih godina prošlog vijeka ideja je bila da se MG razvije u pravcu sportskih automobila, tako da je u istoriji MG-a automobil oborio više od 40 svjetskih brzinskih rekorda i proglašen za najkvalitetniji trkaći automobil na svijetu.

Ove godine sa radom je počela kompanija MG Motor Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, koja objedinjuje sljedeće zemlje: Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Kompanija Grandautomotive glavni je uvoznik marke MG Motor za Bosnu i Hercegovinu, te su današnjom premijerom u Tarčin Forest Resortu na naše tržište zvanično uveli prva dva modela ove marke u nizu.

Matična kompanija MG-a je SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation), koji je sedmi najveći proizvođač automobila na svijetu. Takođe, SAIC Motor je bila prva automobilska grupa u Kini sa godišnjom prodajom od više od 7 miliona automobila.

U Bosni i Hercegovini, će tako za početak biti ponuđeni najpopularniji SUV modeli, i to MG ZS kao ulazni i najpristupačniji model, te MG eHS kao veći i luksuzniji model koji je dostupni u plug-in hibridnoj verziji.

Kompaktan, pristupačan i pun opreme - MG ZS

MG ZS dostupan je s dva benzinska motora, osnovu tako čini veći ali slabiji 1,5 DOHC VTI benzinac snage 106 KS pri 6000 o/min, dok moderniju opciju predstavlja jednolitreni T-GDI koji uz pomoć turba i direktnog ubrizgavanja goriva razvija 111 KS pri 5200 o/min uz 160 Nm okretnog momenta u rasponu između 1.800 i 4.700 okr/min. Snažniji turbobenzinac moguće je dobiti sa ručnim ili automatskim mjenjačem s 6 stepeni prijenosa, dok je slabiji atmosferac dostupan samo s ručnim mjenjačem.

Uz to ZS se može pohvaliti zaista izdašnom ponuda prostora, pa se nazad putnici mogu ugodno smjestiti i iza visokih vozača, dok je prtljažnik zapremine od 448 litara više nego dovoljan za sve porodične potrebe.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Dizajnerski i ponudom opreme i prostora ZS je jasno i posebno razvijan za ukus evropskih vozača. Originalno predstavljen krajem 2017. godine, 432 centimetra dug ovaj gradski SUV najzaslužniji je za streloviti povratak MG Motor marke na evropsko tržište, a posebno na području Velike Britanije gdje je MG Motor proglašen za najbrže rastuću marku.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Uz dobru ponudu prostora MG ZS na prvim kilometrima iznenadio nas je dobom kvalitetom materijala u unutrašnjosti i kvalitetnom izradom, te ono što ga definitivno čini najprimamljivijom ponudom na našem tržištu je cijena, tačnije odnos uloženog i dobivenog. Tako MG ZS pokretan atmosferskim 1,5-litarskim benzincem i uz vrlo bogat Excite paket opreme košta 35.651 KM do registracije.

MG EHS Plug-in Hybrid - idealna prelazna opcija

MG EHS sa svojim naprednim pogonskim sklopom nudi 100% mobilnost bez emisija u svakodnevnoj vožnji, a da vozač pritom ne mora previše brinuti o dometu, dok istovremeo na raspolaganju ima i vrlo uvjerljive performanse iz pogonskog sklopa koji kombinuje električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Prostran i moderan SUV dug je više od 4.7 metara, a uz 1,5-litarski turbobenzinaci električni motor raspolaže sa ukupno 258 KS. To garantuje odlične performanse ali i vrlo tihu i ugodnu vožnju, pa EHS ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,9 sekundi i ima najvišu brzinu od 190 km/h.

MG eHS (Foto: E. Z./Klix.ba)
MG eHS (Foto: E. Z./Klix.ba)

Ovaj priključni hibrid ima bateriju kapaciteta 16,6 kWh, te je u stanju samo na električnu energiju preći do 52 kilometra. Glavni konkurenti ovom SUV modelu su poznata evropska imena kao što su Tiguan, Kuga, Karoq, ali i Sportage i Tucson. Na našem tržištu eHS nudi se u dva nivoa opreme, Comfrot i Luxury, te je kod nas dostupan za već od 67.928 konvertivbilnih maraka.

Veliki rast i još veće ambicije

U Evropi je MG Motor u protekle dvije godine otvorio više od 400 prodajnih salona, ​​a rast prodaje rezultat je uvođenja modela koji oduševljavaju kvalitetom i ponuđenom opremom. Kompanija MG Motor je 2020. godine u Evropi prodala 7.200 vozila, a 2021. taj broj se utrostručio i prodaja je dostigla 22.000 vozila. Rast prodaje je nastavljen i u 2022. sa 22.135 prodanih vozila u prvom tromjesečju.

Kompanija Grandautomotive d.o.o. planira u Bosni i Hercegovini godišnje prodavati oko 300 primjeraka MG modela, gdje bi svakako najviše zastupljen bio model ZS, te će u narednom periodu svakako širiti prodajno-servisnu mrežu ove marke u našoj zemlji kroz već postojeće lokacije svojih saradnika.