Veći je i pristupačniji
18

Predstavljen Avatr 07, rival Teslinom Modelu Y

D. B.
Avatr 07 je najnoviji električni automobil koji je proizvod saradnje Changana i CATL-a, a kao što je slučaj i s ostalim modelima malog brenda Avatr, 07 također koristi mnogo tehnologije kompanije Huawei, koja ima ulogu važnog dobavljača dijelova.

Avatr je najavio model 07 raniej ovog mjeseca i to pod imenom Avatr 15, no fotografije i detalji dobijeni iz kineskog Ministarstva industrije i informacijskih tehnologija su potvrdili da je zvanično ime zapravo 07.

Automobil je Changan razvio kao rivala Teslinom Modelu Y, a lokalni izvori tvrde da će koštati između 28.900 i 49.200 dolara. To će ovaj model pozicionirati kao pristupačniju opciju u poređenju s Teslinim Modelom Y, koji košta najmanje 35.100 dolara.

Dizajn modela Avatr 07 je veoma sličan drugom crossoveru brenda, a to je Avatr 11. Pažnju privlače LED dvnevna svjetla koja se spuštaju niz masku do crne "rešetke". Automobil može biti opremljen tradicionalnim bočnim retrovizorima, ali i kamerama koje ih mijenjaju. Dobio je relativno glatke i jednostavne panele vrata s "ravnim" kvakama.

Nazad je veoma sličan modelima Avatr 11 i 12 s malim prozorom i tankim LED svjetlima. Dio namijenjen postavljanju nosača registarskih oznaka je dizajniran tako da oponaša oblik prednje "rešetke".

Iako je 07 pozicioniran da bude rival Teslinom Modelu Y, on je nešto veći od njega. Dug je 4.825, širok 1.980 i visok 1.620 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.940 mm. To ga čini 75 mm dužim, 59 mm širim i 4 mm nižim od Modela Y, a poznato je da će biti dostupan s 20 i 21-inčnim felgama.

Avatr će 07 prodavati kao baterijski električni model (BEV), ali i kao model s električnim pogonom s produživačem dometa. Osnovni BEV posjeduje jedan motor na stražnjoj osovini, koji isporučuje 343 KS, lao i LFP bateriju iz CATL-a. Planirana je i verzija s dva elektromotora ukupne snage 598 KS.

Što se tiče verzije s produživačem dometa, ona će posjedovati električni motor na stražnjoj osovini od 314 KS te 1,5-litarski motor s unutrašnjim sagorijevanjem, koji će isporučivati 156 KS. U ponudi će se naći i verzija s pogonom na sva četiri točka ukupne snage 492 KS te električnog dometa koji će iznositi 178 kilometara.