Stiže 2027. godine
83

Volkswagen najavio električni automobil za Evropu s cijenom od 20.000 eura

D. B.
Jedan od velikih problema za usvajanje električnih vozila su njihove visoke cijene, no Volkswagen namjerava ponuditi rješenje te se priprema za predstavljanje ulaznog električnog modela koji će koštati od 20.000 eura.

U Volkswagenu još uvijek kriju detalje, no uprava je dala "zeleno svjetlo" za električni automobil koji će debitovati 2027. godine. Kompanija je dodala da već neko vrijeme radi na tome da ponudi kompaktna i pristupačna električna vozila u cjenovnom rangu oko 20.000 eura.

Nadolazeći električni model će biti namijenjen evropskom tržištu, a teaser otkriva da je riječ o hatchbacku futurističkog izgleda koji se čini kao kombinacija modela ID.3 i e-Up. Iako se ne može mnogo toga vidjeti, uočljivi su zaobljena prednja maska i zakrivljeno vjetrobransko staklo koje se "uliva" u blago nagnut krov. Tu su i zaobljeni lukovi točkova te valoviti stražnji dio.

"Generacije ljudi povezuju snažne brendove Volkswagen Grupe sa svojim prvim automobilom, kao i pristupačnom mobilnosti. Kao grupa sa snažnim brendovima, mi nastavljamo ovu društvenu odgovornost. Zbog toga sam veoma zadovoljan što ćemo lansirati projekt okrenut ka budućnosti. Riječ je ulaznoj električnoj mobilnosti iz Evrope za Evropu", izjavio je Oliver Blume, direktor Volkswagen Grupe.

Na njegove riječi nadovezao se direktor brenda Thomas Schäfer.

"Da bi elektromobilnost postala široko rasprostranjena, potrebna su atraktivna vozila, posebno u segmentu ulaznog nivoa. Naš brend obećava da je elektromobilnost namijenjena svima. Uprkos atraktivnoj cijeni, naši električni automobili će postaviti standarde u segmentu ulaznog nivoa u pogledu tehnologije, dizajna, kvaliteta i korisničkog iskustva", rekao je Schäfer.

Više informacija se očekuje u nerednom periodu, no poznato je da Volkswagen već razvija porodicu gradskih električnih automobila, koja je najavljena konceptom ID.2all i koja će stići do kraja 2025. godine. Ova podmornica će se sastojati od kompaktnog Volkswagenovog automobila i crossovera, kao i Škodinog SUV-a te Cuprinog modela.

Sva četiri modela će se proizvoditi u Španiji te će koštati manje od 25.000 eura.