Bliži im se kraj
9

Proizvodnja Toyote GR Supre i BMW-a Z4 će biti okončana 2026. godine

D. B.
Ranije ove godine su se pojavili izvještaji da BMW planira završiti proizvodnju modela Z4 kada aktuelni dođe do kraja svog životnog ciklusa, a sada Automobilwoche piše da će 2026. godine uz Z4 svoj kraj doživjeti i Toyota Supra.

Ove informacije su prvobitno "prošle ispod radara" jer je izvještaj bio fokusiran na probleme kompanije Magna Steyr, koja u Austriji proizvodi oba sportska automobila. Navedeno je da kompanija otpušta 500 uposlenika iz postrojenja u Grazu jer je proizvodnja nekoliko modela ili već okončana ili će uskoro biti završena. Među tim modelima su BMW Serija 5, Jaguar E-Pace i I-Pace te Fisker Ocean.

Auto News je kontaktirao Toyotu u vezi budućnosti Supre, no u odgovoru je navedeno da "trenutno nema ništa za objavu". Međutim, tražeći više informacija, stigao je odgovor potpredsjednika Toyote u Sjevernoj Americi Davea Christa.

"Udružili smo se s BMW-om i to je bilo uspješno. Razmatramo šta će se dogoditi u budućnosti. Ako želimo nešto proizvoditi, smislit ćemo kako ćemo to učiniti", rekao je on.

To nagovještava da bi Toyota mogla krenuti sama kada je riječ o budućnosti Supre, iako bi to bilo veoma teško opravdati.