Snažniji i lakši
0

McLaren sa 600 LT otvara novo poglavlje

Klix.ba
McLaren 600LT označava početak sljedećeg poglavlja u priči McLaren "Longtail" (LT) modela i istovremeno postavlja nove reference za supersportske automobile kao McLarenov najbrži, najsnažniji i najfokusiraniji model za stazu koji je ipak potpuno legalan i za cestu.

"McLaren 600LT je tek četvrti "Longtail" McLaren u nešto više od dvije decenije. McLaren F1 GTR Longtail koji je započeo ovu liniju bio je jedan od najčistijih trkaćih automobila u modernoj istoriji autosporta, dok je McLaren 675 LT oživio ovo ime i liniju modela, stvarajući najčistiji izvor užitka u vožnji na koji su doslovno uticali svi automobili McLaren-a do sada. Sada dodatno povećavamo našu posebnu LT porodicu - u ograničenom broju - i još jednom pokazujemo plod optimizovane aerodinamike, povećane snage, smanjene težine za poboljšani angažman i užitak vozača, što i jeste obilježje McLaren "Longtail" modela.", rekao je Mike Flewitt, izvršni direktor McLaren Automotive.

Inspirisan poznatim McLarenom 675LT i njegovim legendarnim trkaćim prethodnikom Longtail, McLaren 600LT je napravljen kako bi brilijirao na cesti ali i na trkaćim stazama. Novi dodatak porodici LT ima sva fizička obilježja istinskog McLaren 'Longtail' modela, uključujući i siluetu koja je vidno izdužena za 74mm. Tu je također ima prošireni prednji "spliter", produženi zadnji difuzor, ali i fiksno zadnje krilo. Ukupno, više od 23% dijelova se razlikuje na McLarenu 600LT u poređenju sa McLarenom 570S Coupé koji je osnova za ovaj model.

Ekstremne mjere za uštedu težine bile su u samom srcu programa McLaren 600LT od samog početka, što je sa smanjenjem od 96 kg prema težini modela 570S Coupé i postignuto. Izrađen na osnovi lagane monokok šasije od ugljenih vlakana 600LT dodatno je dobio nove karoserijske panele od karbonskih vlakana koji smanjuju težinu i optimizuju aerodinamičke performanse. Novost je i jedinstven izduvni sistem sa završecima koji strše prema gore, a odmah prije aerodinamičkog krila. Zahvaljujući ovom detalju novi LT ima zaista poseban i vrlo agresivan izgled, ali ujedno ima i posebnu zvučnu kulisu.

Vezani članci