300 primjeraka
11

Jaguar predstavio XE SV Project 8: Najsnažnija "velika mačka" do sada

Piše: S. H.
Rezultat odriješenih ruku posvećenih entuzijasta u Jaguarovom SVO odjelu (Special Vehicle Operation) raspolaže sa 600 KS i do "stotke" stiže nakon 3,3 sekunde.

Stigao je Jaguarov odgovor na Giuliu Quadrifoglio, BMW M3 i Mercedes-AMG C63 S, a najsnažniji cestovni model britanske automobilske kompanije, iza kojeg stoji SVO odjel, pokreće 5-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora proizvodi 600 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da Jaguarov trovolumenski automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,3 sekunde i razvije 322 km/h. Prijenos snage na obje osovine povjeren je 8-stepenom automatskom mjenjaču Quickshift.

SVO će rezultat rada svojih najboljih i najposvećenijih inžinjera, aerodinamičara i dizajnera ponuditi u samo 300 primjeraka, a izvršni direktor SVO-a John Edwards je na promociji modela Project 8 rekao da su kreirali beskompromisan sportski automobil visokih performansi s kojim su pomakli sve postojeće granice.

Pored enormne snage motora, XE SV Project 8 karakteriše nekoliko karbonskih karoserijskih elemenata, među kojima je i poklopac motora. Smještaj novih 20-inčnih ojačanih felgi tražio je znatno proširene blatobrane, a za vrhunsku upravljivost (pored adekvatnih guma, podesivog ovjesa i integralnog pogona) brine ravna podnica, podesiv spojler na poklopcu prtljažnika i optimiziran zadnji difuzor.

Jaguar će za kupce u Sjedinjenim Državama ponuditi isključivo verziju s četiri sjedišta, a na ostalim tržištima opciono će se ponuditi i "track" paket koji isključuje zadnja sjedišta, ali uključuje trkaće sigurnosne pojaseve i sigurnosni kavez. Cijena automobila za čije su zaustavljanje zadužene karbonsko-keramičke kočnice još uvijek nije objavljena.