Hatchback i sedan
6

ABT unaprijedio izgled Audija RS3, snaga ostala ista

D. B.
Malo je tunera koji su "eksperimentisali" s modificiranjem Audijevih modela kao što je to činio ABT, a u najnovijem projektu je pažnja usmjerena na model RS3.

Ovo nije prvi ABT-ov projekt zasnovan na aktuelnoj generaciji modela RS3, jer smo 2022. godine vidjeli RS3-R Limited Edition s nizom dramatičnih vizuelnih modifikacija kojim se isticao. Ovog puta se tuner odlučio za nešto suptilnije promjene te je svoju kreaciju nazvao RS3-S.

Promjene počinju s ovjesom, gdje je automobil spušten za 30 naprijed i nazad, a dobio je novi i set felgi dimenzija 20x9 naprijed i 20x8,5 nazad.

ABT je dodao crne rešetke iza prednjih branika te je ugradio stražnji difuzor od karbonskih vlakana. Hatchback je dobio i karbonski krovni spojler, dok je sedan usvojio mali karbonski lip spojler.

Unutrašnjost je doživjela niz promjena, koje uključuju nove RS3-S oznake, integrisana ulazna svjetla s ABT-ovim logotipom, nove patosnice i start-stop dugme. Kupci mogu dobiti i nove lopatice za promjenu stepena prijenosa, kao i dodatne karbonske dijelove. Promjene zaokružuju novi stabilizatori i mat crni završeci izduvnog sistema od nehrđajućeg čelika.

Ipak, ABT se odlučio da ne dira 2,5-litarski petocilindrični turbobenzinski motor, koji razvija 406 PS i 500 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina koju automobil može dostići iznosi 290 km/h. Međutim, vlasnici na zahtjev mogu dobiti više snage.