Supersport sedan
7

Jaguar XE SV Project 8: Odgovor Alfi, BMW-u i AMG-u

Klix.ba
Iza najsnažnijeg Jaguara svih vremena stoji tvornički odjel SVO (Special Vehicle Operations) u kojem će ručno sastaviti planiranih 300 primjeraka.

U Jaguarovom SVO odjelu ovaj put su za osnovicu iskoristili model XE koji svoje kupce traži u D segmentu u kojem BMW nudi Seriju 3, Mercedes C-Klasu, Alfa Giuliju, Audi A4...

Najsnažnijim verzijama spomenutih kompanija Jaguar će konkurisati modelom XE SV Project 8 s kojim stiže integralni pogon i 5-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora nudi 600 konjskih snaga, što bi trebalo biti dovoljno da "supersportski" sedan bude ubjedljiviji od modela F-Type SVR (V8, 575 KS) koji od 0 do 100 km/h "potroši" 3,5 sekundi i razvija 322 km/h.

Koliko je XE SV Project 8 ambiciozan možda najbolje pokazuje podatak da je njegov motor 220 KS snažniji od najsnažnije verzije standardnog Jaguara XE koji raspolaže sa 380 KS.

U cilju zadržavanja ekskluzivnosti SVO će u svojim postrojenjima u Coventryju napraviti samo 300 primjeraka, a cijena i potpuna tehnička specifikacija bit će objavljeni dva dana prije premijernog predstavljanja koje će Jaguar upriličiti 30. juna na Goodwood Festival of Speed.

S obzirom da M3, C63 S, Quadrifoglio i slični automobili ne spadaju u brojčano ograničene edicije, očekuje se da će Jaguar uskoro ponuditi SVR verziju modela XE s kojom će dugoročnije konkurisati BMW-u, Mercedesu i ostalima.