F1 za dvoje
23

Aston Martinov dvosjed Valhalla ulazi u posljednju fazu testiranja

E. L.
Premijerno pokazan kao prototip 2019. godine, Aston Martinov hibridni ultrasportski dvosjed Valhalla čija proizvodnja kreće naredne godine navodno je već rasprodan.

Na posljednjim fotografijama koje su stigle iz čuvene britanske automobilske kompanije Aston Martin može se vidjeti blago kamuflirani supersportski dvosjed Valhalla prilikom posljednjih „maltretiranja“ predprodukcijske verzije na stazi na kojoj su F1 zvijezde Fernando Alonso i Lance Stroll testirali aktivne aerodinamičke karoserijske komponente (DRS – Drag Reduction System) automobila za koji je prije pet godina rečeno da će biti proizveden u 500 primjeraka.

Tada objavljena cijena za Valhallu nije mijenjana (oko 730.000 eura), ali su u Aston Martinu odlučili da će umjesto planiranih 500 ipak napraviti 999 primjeraka. Navodno, svi su već rasprodani. Pored toga, prvobitni centralno smješten biturbo V6 motor s KERS sistemom svoje je mjesto na kraju ustupio AMG-ovom 4-litarskom biturbo V8 motoru uz koji stižu i dva elektromotora.

Uz adaptivni pogon preko obje osovine i 8-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila, vozačica/vozač će ispod desnog stopala imati na raspolaganju 1.012 konjskih snaga. Dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,5 sekundi i 349 km/h.

U Aston Martinu kažu da će spomenuta aktivna aerodinamika, uz ranije izvršena testiranja u zračnom tunelu u kojem AM testira svoje F1 bolide, pri 250 km/h osiguravati enormno prijanjanje automobila za podlogu, što će u zavojima Valhallu činiti „Formulom1 za dvije osobe“.

Proizvodnja i isporuka prvim kupcima počinje naredne godine.