Savršeno je očuvan
96

BMW E46 M3 u rijetkoj boji košta više nego novi model

D. B.
BMW M3 iz 2004. godine, koji se prodaje na aukciji, mogao bi biti savršen E46, posebno kad se u obzir uzme njegova rijetka kombinacija boja i činjenica da je prešao oko 46.670 kilometara.

Automobil na fotografijama je lakiran u Laguna Seca plavu boju, dok je u unutrašnjosti Cinnamon Nappa koža. Vjeruje se da je u ovoj konfiguraciji proizvedeno svega 19 primjeraka namijenjenih sjevernoameričkom tržištu. Sve do ove godine je bio u vlasništvu prvog kupca, a sada je ponovo ponuđen na prodaju putem preprodavača.

Novi M3 pokreće 3,0-litarski twin-turbo 6-cilindrični motor koji razvija 480 KS, dok E46 M3 ima 3,2-litarski atmosferski 6-cilindrični motor koji isporučuje 338 KS i 355 Nm obrtnog momenta. Iako je razlika značajna, karakter je ipak na strani starog modela. S pomenutim 3,2-litarskim motorom uparen je 6-stepeni manuelni mjenjač, putem kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove. Riječ je o originalnim 18-inčnim M Stlye 67 felgama s duplim krakovima, na kojim su Michelin Pilot Sport 4S gume dimenzija 225/45 naprijed i 255/40 nazad.

Eksterijer je u sjajnom stanju, baš kao i unutrašnjost. Iako Cinnamon Nappa koža nije po svačijem ukusu, ipak se mora priznati da je izuzetno dobro održavana u proteklim godinama. Strop je zamijenjen ove godine, dok su neki dijelovi unutrašnjosti reparirani.

Mehanički je automobil u dobrom stanju, njegov dvostruki VANOS sistem je unaprijeđen, a zamijenjeni su uljna pumpa, glavčina ispušnog lančanika, gornja vodilica lanca, VANOS zaptivke i zaptivke diferencijala.

Aukcija će uskoro biti završena, a najviša ponuda u vrijeme pisanja teksta iznosila je 111.000 dolara.