Odluka je očekivana
68

Lamborghini neće odustati od motora s unutrašnjim sagorijevanjem

E. L.
Prvi čovjek čuvene italijanske automobilske kompanije izjavio je da će se u Lamborghiniju radije fokusirati na razvoj hibridnih pogonskih rješenja s kojima u priči ostaju i motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Dijelom i zbog činjenice da trenutno nema mnogo zainteresovanih kupaca koji bi kupili bilo koji model Lamborghinija u kojem nema motora s unutrašnjim sagorijevanjem, prvi čovjek čuvene italijanske automobilske kompanije Stephan Winkelmann u posljednjoj izjavi za medije otkrio je da u kompaniji koju je (nakon neslaganja s Enzom Ferrarijem) 1963. godine osnovao Ferruccio Lamborghini nemaju namjeru da se u doglednoj budućnosti bave automobilima koje bi pokretali samo elektromotori.

Uz odluku kojoj definitivno ide u prilog i evidentan pad potražnje za elektropokretanim automobilima u Lamborghiniju će se fokusirati na razvoj hibridnih pogonskih rješenja s kojima pored elektromotora u priči ostaju i motori s unutrašnjim sagorijevanjem. Planovi otkrivaju da će s djelimičnom elektrifikacijom Lamborghinijevi automobili do 2030. godine imati 40 odsto nižu emisiju ispušnih gasova, a vrijeme će pokazati šta će na kraju biti oko realizacije električnog crossover modela Lanzador čija je premijera planirana za 2028. godinu

Vjerujemo da bi temperamentni i tvrdoglavi Ferruccio bio ponosan na posljednje odluke u Lamborghiniju čije će automobile i dalje pokretati benzinski V-motori (uvijek) s više od šest cilindara uz koje stiže i adekvatna zvučna podloga, što će cijeniti i buduća klijentela koja amblem s razjarenim bikom stavlja ispred amblema s propetim konjićem.

Podsjećanja radi, najprodavaniji model Lamborghinija i dalje je SUV visokih performansi Urus koji uz redizajnirano izdanje već pokreće plug-in hibridna pogonska grupa. 4-litarski biturbo V8 motor u kombinaciji s elektromotorom proizvodi 800 konjskih snaga i 950 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da najpraktičniji Lambo iz mjesta do "stotke" stiže za 3,4 sekunde i razvije 312 km/h.