Samo 200 primjeraka
31

Hyundaijev superautomobil na vodik stiže 2026. godine

D. B.
Mnogo je izvještaja koji govore da Hyundai namjerava svoju modernu verziju legendarnog modela DeLorean pustiti u proizvodnju, ali tu glasine ne završavaju. Južnokorejske novine The Korea Economic Daily pišu da stiže superautomobil na vodik i to 2026. godine, četiri godine nakon koncepta N Vision 74.

Flagship sportski automobil iz Hyundaija je navodno poznat interno pod kodnim imenom N74 te se razvija s pogonom na stražnje točkove. Model legalan za cestu će zapravo biti dvovratni coupe s gullwing vratima i karakteristikama dizajna prvog Hyundaijevog automobila, a to je Pony Coupe iz 1974. godine.

I dok koncept raspolaže sa 680 KS, produkcijski model će isporučivati najmanje 776 KS. Pomenute novine navode da će N74 ubrzavati od 0 do 100 km/h za tri sekunde.

Vjeruje se da će N74 "napasti" rekord na Nurburgringu u kategoriji produkcijskih automobila, što neće biti lako jer je Mercedes-AMG One "zatvorio" krug na Zelenom paklu za samo 6 minuta i 35,183 sekunde. Hyundaijev superautomobil će kompletirati puni krug na Nurburgringu dva puta prije nego ostane bez energije.

Hyundai planira proizvesti samo 200 primjeraka između 2026. i 2028. godine. Testiranje prototipa je planirano za august, a očekuje se da će svaki automobil koštati oko 338.000 eura.

Ideja nije nužno ostvariti profit, nego dokazati da vodik može biti uzbudljiva tehnologija. Ostaje da se vidi koliko će ljudi biti spremno izdvojiti pomenuti iznos za jedan Hyundai. Kompanija je već s modelom Ioniq 5 N dokazala da električni automobili s baterijama mogu biti uzbudljivi. Ako je vjerovati novinama, južnokorejski proizvođač želi ponoviti taj uspjeh s vozilom visokih performansi na gorive ćelije vodika.