Premijera 8. marta
1

Mazdin novi SUV CX-60 bit će predstavljen za mjesec dana

E. L.
Mazda će s novim SUV-om CX-60 kupcima u Evropi po prvi put ponuditi plug-in hibridnu pogonsku grupu.

U japanskoj automobilskoj kompaniji Mazda pomalo otkrivaju detalje oko novog SUV-a CX-60 koji će biti premijerno predstavljen 8. marta, a prvi je u nizu najavljenih modela koji su zasnovani na novoj RWD platformi.

I dok će se kupcima u Sjevernoj Americi sličan model nuditi iza oznake CX-70, Evropljani će uskoro moći da računaju na CX-60 čija se „plug-in“ hibridna pogonska grupa sastoji od 2,5-litarskog četverocilindarskog benzinskog motora i elektromotora koji će kombinovano proizvoditi više od 300 konjskih snaga i istovremeno zadovoljavati najavljene najstrožije evropske standarde o emisiji izduvnih gasova.

SUV CX-60 bit će prvi Mazdin PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle) model koji će se ponuditi kupcima u Evropi, a ubrzo nakon njega u opciji će biti i veći model CX-80 koji će sa sobom donijeti tri reda sjedišta.

Spomenuta konfiguracija sjedišta za kupce u Sjevernoj Americi nudit će se iza oznake CX-90, a pored „plug-in“ hibridne tehnologije veći dvojac CX-70/CX-90 nudit će se i u kombinaciji sa 6-cilindarskim benzinskim motorom kojem će asistirati blaga hibridna tehnologija. U Mazdi za sada šute o motoru sa šest cilindara u modelima CX-60 i CX-80 koji će uskoro biti dostupni kupcima u Evropi.