Za odabranu klijentelu
18

Najnovija Mercedes-AMG specijalka krije se iza naziva PureSpeed

D. B.
Mercedes-AMG će PureSpeed, kao prvi model iz specijalne serije Mythos, napraviti u samo 250 primjeraka koji će biti ponuđeni samo dokazanim entuzijastima i kolekcionarima automobila koje krasi čuvena trokraka zvijezda.

Zasnovan na aktuelnom "open-air" modelu SL, Mercedes-AMG PureSpeed prvi je model iz specijalne serije koju su u njemačkom automobilskom magnatu nazvali Mythos, a u Stuttgartu kažu da je kao inspiracija za pojedine elemente atraktivnog dvosjeda poslužio Mercedesov legendarni trkaći model 300 SLR s kojim je posada Stirling Moss/Denis Jenkinson stigla do pobjede na čuvenoj italijanskoj trci Mille Miglia.

Brojčano ograničen PureSpeed koji će krasiti kolekcije probranih ljubitelja Mercedesa nema vjetrobransko staklo. Pored ojačanja iza naslona sjedišta, za sigurnost vozača i suvozača u slučaju prevrtanja automobila brine i cjevasta titanijumska struktura s tri tačke učvršćivanja po uzoru na rješenje koje od 2018. godine čini obavezan element na bolidima Formule 1.

Prvi čovjek AMG-a Michael Schiebe tvrdi da će još uvijek konceptni PureSpeed osobi iza upravljača omogućiti da osjeti istinsko iskustvo koje sa sobom donose otvoreni trkaći automobili, a u svemu tome svakako će pomoći i "srce" koje se krije ispod dugog prednjeg poklopca.

Iako još uvijek nije potvrđeno, očekuje se da će ultralagani PureSpeed pokretati AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor "posuđen" iz SL-a 63 s kojim stiže 585 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta, a nije isključena ni još snažnija opcija s kojom je spomenuti motor kombinovan s plug-in hibridnim sistemom, pa bi PureSpeed u tom slučaju pokretalo 816 konjskih snaga.

Vezani članci