Više od 2.100 primjeraka
18

Lamborghini opozvao Urus zbog haube koja se može odvojiti pri velikim brzinama

D. B.
Lamborghini je odlučio opozvati svoj SUV Urus zbog haube koja bi se mogla otvoriti ili čak odvojiti prilikom brže vožnje.

Opoziv obuhvate model Urus Performante (2023. - 2024) i Urus S, ukupno 2.133 primjerka SUV-a, no u Lamborghiniju vjeruju da samo 2 posto od ovih automobila ima pomenuti defekt.

Problem leži u zakovicama mehanizma za zatvaranje haube. Otkriveno je da klinovi zakovica mogu ima određenu deformaciju zbog nedosljednog proizvodnog procesa od strane dobavljača.

Ovaj problem bi pri brzini većoj do 150 km/h mogao omogućiti formiranje malih razmaka između haube i prednjeg branika, a povećani protok zraka bi mogao preopteretiti mehanizam zatvaranja haube i uzrokovati kvar. Hauba bi se u tom slučaju mogla otvoriti i zakloniti pogled vozaču te oštetiti vjetrobransko staklo, a moguće je i da se potpuno odvoji od vozila i dovede u opasnost druge vozače na cesti.

U Lamborghiniju su za potencijalni problem saznali u augustu prošle godine te su primili dvije reklamacije u Evropi vezane za neusklađenost haube i prednjeg branika na Urusu, zbog čega je pokrenuta istraga s dobavljačem. Lamborghini nije mogao pronaći dodatne slučajeve te je sarađivao s dobavljačem na poboljšanju proizvodnog procesa.

Međutim, u februaru se hauba jednog Urusa u Indoneziji potpuno odvojila pri velikoj brzini, zbog čega je Lamborghini pokrenuo novu istragu i otkrio neispravne zakovice mehanizma zatvaranja.

Lamborghini će obavijeititi vlasnike pogođenih vozila krajem juna i početkom jula te će im savjetovati da obave pregled. Da bi se problem riješio, može biti potrebna popravka haube ili postavljanje potporne ploče mehanizma ili pak oboje. Dobavljač je počeo proizvoditi robusnije dijelove početkom februara.