Ostaje samo Granturismo
0

Maserati zamrznuo razvoj i proizvodnju električne verzije Quattroportea

A. M.
Proizvodnja električne verzije Quattroporte Folgore je zamrznuta. Iako nije službeno, između redova se govori o repozicioniranju luksuznih brendova grupe kako bi se izbjeglo preklapanje između Alfa Romea i Maseratija. Za sada se prednost daje budućoj električnoj Giuliji.

Kako bi se uskladio s novim valom elektrifikacije, Maserati je započeo projekat na razvoju električne verzije Quattroportea, nazvane Folgore. Nažalost, razvoj modela je zamrznut, jer Maseratijevo proširenje game nije baš pošlo po planu. Kupci nisu nužno bili oduševljeni modelima Ghibli i Quattroporte, ali čini se da je ovdje po srijedi riječ o većim interesima.

Dobavljači su obaviješteni da je projekat M9S obustavljen i od njih je zatraženo da zaustave razvoj u vezi sa ovim projektom. Planirano je bilo da proizvodnja počne iduće godine, a prve isporuke su bile planirane za 2025. godinu. Međutim, proizvođač automobila je navodno pokušao da umiri dobavljače navodeći da će budući Maserati biti 100% razvijen, dizajniran i proizveden u Italiji i da će usvojiti električne motore.

Nije sasvim jasno zašto je projekat Quattroporte Folgore zamrznut, ali odgovor bi moglo pružiti trenutno repozicioniranje luksuznih brendova grupe kako bi se izbjeglo preklapanje između Alfa Romea i Maseratija. Stoga je proizvođač automobila morao odlučiti da zaustavi razvoj i najavljenu proizvodnju kako bi osigurao da postoji dovoljno razlike između električnih verzija Quattroportea i Giulije.

Alfa Romeo je najavila da bi se nova generacije Giulije u električnoj varijanti trebali pojaviti 2025. ili 2026. godine, a trebala bi razvijati oko 1.000 ‘’električnih’’ konjskih snaga u Quadrifoglio izvedbi. Međutim, kompanija ljubiteljima struje na raspolagnje ostavlja verziju GranTurismo Folgore, koji sa tri elektromotora razvija 761 KS i 1.350 Nm momenta.