Stiže tokom ljeta
41

Maserati MCXtrema gotovo spreman: Zvijer je oslobođena

D. B.
Maserati trenutno radi na posljednjim detaljima na modelu MCXtrema uoči zvaničnog lansiranja tokom ljeta ove godine.

Maserati se vraća na stazu s novim modelom MCXtrema te je objavio nove detalje o ovom modelu. Prije početka isporuka, kompanija provodi niz testiranja kako bi se osigurala savršenost u svakom segmentu.

MCXtrema se smatra evolucijom modela MC20, a na stazi smo ovaj model prvi put vidjeli u februaru i to na Autodromo Varano de' Melegari, gdje ga je vozio glavni testni vozač Andrea Bertolini. Iz Maseratija su rekli da je ova staza idealno mjesto za testiranje 3,0-litarskog twin-turbo V6 motora, koji razvija 730 KS i 730 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem preko kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove putem diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

Maserati nije otkrio mnogo o procesu testiranja, nego je objavio kratki video koji prikazuje automobil na stazi te se čuje i zvuk njegovog motora. Dosad je obavljeno 200 sati testiranja u dinamičnom simulatoru, kao i 1.000 sati virtuelnih analiza. To je dodatak na prethodne četiri godine provedene u razvoju modela MC20.

Maserati je najavio i MCXlusiva program prilagođavanja, koji će omogućiti kupcima da odaberu između Tech Beast, Corse i Speed Beast verzija. Također, imat će mogućnost izbora između mat crnih i Grigio Corsa svijetlih felgi, kao i crnih, plavih ili Ice sjedišta.

Kompanija je najavila i planove za BEASTspoke verziju, što će omogućiti klijentima dodavanje broja na livreju, kao i odabir nijanse za gripove na upravljaču. Također, moći će dobiti natpis poput imena na pločici "One of 62" u unutrašnjosti.

MCXperience program obećava kupcima da će ih uvesti u "Maseratijev svijet utrka, uz profesionalne vozače i tehničare Maserati Corse Servicesa". Vrhunac je svakako pristup iskustvima na stazi, koji još uvijek nije preciziran.