Kao iz fabrike
48

Lamborghini Miura P400 SV vrijedi milione

D. B.
Miura se još uvijek smatra najlegendarnijim Lamborghinijevim modelom, a narednog mjeseca će jedan izvanredan primjerak biti prodan na aukciji.

Miura na fotografijama je jedan od samo 150 primjeraka modela P400 SV koje je Lamborghini proizveo, ne računajući ultra ograničenu verziju P400 SV/J koja je poslužila kao ultimativna verzija modela. Lamborghini je predstavio Miuru P400 SV 1971. godine, a iako je ovaj model dijelio mnoge komponente sa "slabijim" modelima, ipak je dobio niz poboljšanja koja su ga učinila mnogo boljim. Podešen je rad bregaste osovine 3,9-litarskog atmosferskog V12 motora te su ugrađeni Weber karburatori, zahvaljujući čemu je snaga povećana za 15 KS, tako da je motor isporučivao 380 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Ova Miura SV jedan je od svega 96 primjeraka s podijeljenim karterom, gdje je mjenjač imao vlastiti sistem podmazivanja odvojen od motora.

Gooding & Company navodi da je riječ o jedinom automobilu lakiranom u Tahitian plavu boju, a posjeduje felge u zlatnoj boji. Kombinacija boja izgleda sjajno, a vrhunsku restauraciju je obavio italijanski specijalist Cremonini Garrozzeria. To znači da automobil izgleda jednako dobro kao kad je izašao iz fabrike. Prednost mu je i činjenica da je dosad imao samo tri privatna vlasnika.

Automobil je napustio Lamborghinijevu fabriku 12. maja 1972. godine te je opremljen klima uređajem koji ima još samo 29 primjeraka SV-a. Unutrašnjost je presvučena sjajnom bijelom kožom.

Automobil je isporučen prvom kupcu u Italiji, koji ga je čuvao 38 godina i prešao manje od 80.000 kilometara.

Procjenjuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 3,5 i 4,25 miliona eura.