Samo 125 primjeraka
0

Koenigsegg počinje proizvoditi Jesko: Svi planirani primjerci već odavno su rasprodani

E. L.
Jesko je u formi prototipa publika premijerno vidjela 2018. godine na Sajmu automobila u Ženevi, nosi ime oca osnivača švedske automobilske kompanije i trebao bi da ponese titulu najbržeg Koenigseggovog automobila.

Uoči početka proizvodnje modela Jesko, koji će specijalisti u Koenigseggu napraviti u samo 125 primjeraka, u švedskoj automobilskoj kompaniji na čijem čelu je Christian von Koenigsegg objavili su fotografije predprodukcijske verzije čija narandžasta boja karoserije treba da podsjeti na model CCX iz 2006. godine.

U Koenigseggu kažu da je nasljednik modela Agera RS (koji je razvio 458 km/h) na simulatorima bez problema stigao do 531 km/h, a nakon najavljenih pokušaja „uživo“ znat će se hoće li američki automobil SCC Tuatara i dalje ostati na vrhu liste najbržih automobila koji se mogu registrovati i koristiti na javnim cestama.

Do tada, za posljednji Koenigseggov model s kojim u Ängelholmu razmišljaju o obaranju brzinskih rekorda kupci su morali da izdvoje najmanje 2,41 miliona eura (koliko košta model bez dodatnih opcija), a cijena za Jesko u verziji Absolut iznosi 3,38 miliona eura.

Zauzvrat će dobiti „lovački avion“ za dvije osobe s centralno smještenim 5-litarskim biturbo V8 motorom koji u kombinaciji sa E85 gorivom razvija 1.624 KS i 1.500 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen Koenigseggov 9-stepeni automatski mjenjač. Čekamo rezultat pokušaja obaranja aktuelnog brzinskog rekorda.