Unikatan primjerak
31

Karbonski Koenigsegg Jesko Attack je ukrašen 24-karatnim zlatom

D. B.
Koenigsegg će proizvesti svega 125 primjeraka modela Jesko, a jedan koji je u potpunosti prekriven sjajnim karbonskim vlaknima i ukrašen 24-karatnim zlatom upravo je napustio fabriku.

Švedski proizvođač automobila je predstavio zamjenu za model Agera još 2019. godine, a kupac koji je naručio primjerak prikazan na fotografijama inspirisan je posebno poznatim modelom Agera RS. Ta Agera, poznata i kao Phoenix, prvobitno je proizvedena za američkog mogula Mannyja Khoshbina te posjeduje karbonske panele sa zlatnim detaljima.

U slučaju ovog Jeska, svaki dio eksterijera je napravljen od izloženog karbona s providnim premazom koji sadrži zlatne čestice. Različiti detalji eksterijera su obloženi pravim 24-karatnim zlatom, a oni uključuju prednja krilca, krakove retrovizora, centralni dio prednje maske, aerodinamična krilca pragova i granične ploče stražnjeg krila. Među ostalim zlatnim elementima su Koenigseggove oznake i linije koje se protežu krovom.

Radi se o Attack verziji modela Jesko, koja je fokusirana na performanse na stazi. Stoga sadrži paket agresivnih aerodinamičkih komponenti dizajniranih za povećanje downforcea, a on uključuje stražnje krilo, dramatičniji prednji spliter i prepoznatljivi difuzor. Koenigsegg prodaje Jesko i u Absolut varijanti koja je dizajnirana za velike brzine, stražnjeg krila nema, a teoretski dostiže brzinu veću od 480 km/h.

Sve verzije modela Jesko pokreće isti 5,0-litarski turbopunjeni V8 motor, koji razvija 1.280 KS kada koristi E85 gorivo. S motorom je uparen 9-stepeni mjenjač putem kojeg se snaga motora prenosi na stražnje točkove.