I dalje nije dovoljno
7

Koenigsegg će zbog velikog interesa kupaca proizvesti još 20 primjeraka modela CC850

D. B.
Koeingsegg još uvijek nije saopćio cijenu modela CC850 koja je sigurno milionska, ali je interes za ovaj superautomobil izuzetno velik pa je kompanija odlučila proizvesti dodatne primjerke.

Prvobitni plan Koenigsegga je bio da proizvede 50 primjeraka modela CC850 koji su veoma brzo dobili svoje vlasnike, interes je i dalje velik pa je odlučeno da se proizvede dodatnih 20 primjeraka. Međutim, osnivač kompanije Christian von Koenigsegg je kazao da ni 70 primjerka ni blizu ne mogu zadovoljiti potražnju, no da ipak dodatni automobili pružaju šansu većem broju lojalnih klijenata.

Proizvodnja je prvobitno ograničena na 50 primjeraka upravo zbog njegovog 50. rođendana, a dodatnih 20 predstavljaju dva desetljeća Koenigseggovog poslovanja.

Inače, model CC850 odaje počast Koenigseggovom prvom modelu CC8 iz 2002. godine. Dizajn dva modela je sličan, ali ispod "kože" su veoma različiti. Novi automobil ima 5,0-litarski V8 twin-turbo motor koji je zasnovan na motoru iz modela Jesko. Razvija 1.185 KS kada koristi benzin, odnosno 1.385 KS u slučaju korištenja E85 goriva.

Mjenjač također potiče od Jeska, ali je specifičan. Iako je riječ o devetostepenom mjenjaču, u unutrašnjosti je ručica sa označenih šest brzina. Vozači mogu ručno koristiti mjenjač do šestog stepena ili prebaciti u automatski devetostepeni mod.

Informacija o performansama zasad nema.