Proizveden 1993. godine
19

Ford Mustang SVT Cobra je poput vremenske kapsule

D. B.
Treća generacija Fordovog Mustanga imala je dostojan oproštaj a to je model Mustang SVT Cobra. Jedan primjerak iz 1993. godine i danas se nalazi u savršenom stanju te gotovo da uopće nije vožen.

SVT Cobra je jednogodišnji specijal koji izgleda prilično suptilno izvana, no ispod karoserije se krije zvijer. Iako je baziran na istom 5,0-litarskom V8 motoru koji je ugrađivan i u standardni Mustang GT, SVT je dobio specijalnu GT40 glavu, poboljšanu bregastu osovinu i usisnu granu, veće dizne i novi izduvni sistem.

Promjene su rezultirale povećanjem snage tako da modifikovani motor isporučuje 235 KS i 380 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je oko 6 sekundi.

Primjerak na fotografijama je 29 godina postojanja prešao samo 56 kilometara. Lakiran je u Teal Blue svijetlo plavu boju, jednu od četiri koje su bile dostupne, a čak posjeduje i naljepnicu na staklu suvozačevih vrata, kao i kompletnu zaštitu unutrašnjosti. Fordov drugi SVT Mustang za 1993. godinu bio je model Cobra R fokusiran na stazu, a njegova unutrašnjost je bila ogoljena.

Na pomenutoj naljepnici je navedena godina proizvodnje, kao i cijena od 20.902 dolara, odnosno 40.600 dolara današnje vrijednosti. Aukcija na kojoj se automobil prodaje bit će završena za dva dana, a u vrijeme pisanja teksta najviša ponuda je iznosila 78.277 dolara.

Riječ je o jednom od 4.993 primjerka proizvedenih za 1993. godinu i definitivno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji.