"Prevalio" ogroman put
94

Električni Nissan Ariya kompletirao putovanje od Sjevernog do Južnog pola za devet mjeseci

D. B.
Škotski avanturisti Chris i Julie Ramsey su objavili kompilaciju svoje ekspedicije "Pole to Pole EV" u kojoj su za devet mjeseci vozeći modificirani električni Nissanov model Ariya prešli put od Sjevernog do Južnog pola dug gotovo 27.500 kilometara.

Par je na svoju destinaciju stigao u petak 15. decembra, no vijesti o tome su podijelili nešto kasnije nakon što su uspostavili satelitsku konekciju. Put su prešli vozači električni automobil Nissan Ariya e-4=RCE, koji je modificirala islandska kompanija Arctic Trucks. Automobil je dobio 38-inčne gume i proširene lukove točkova, dok su pogon i ovjes uglavnom ostali fabrički iako je karoserija podignuta.

Dodatni teret je uticao na smanjenje dometa na 240 do 322 kilometra, dok je "standardni" domet iznosio 438 kilometara.

Tokom putovanja Arktikom i Antarktikom, Ramseyevi su se koristili "trikovima" kako bi održali bateriju toplom i tako povećali efikasnost. Od snijega su napravili zid kako bi zaštitili podvozje i prednji hladnjak od hladnog vjetra, a čak su koristili i šator kako bi pokrili cijeli automobil u uslovima kada vjetar nije bio prejak.

Ovisno o vremenu, par je koristio ili 5kW vjetroturbinu ili prototip solarnog hibridnog rješenja kako bi napunili bateriju automobila. Ako to ne bi uspijevalo, morali su se osloniti na benzinski generator, koji je obavezna oprema za prelazak arktičkih regija. Isto je i s dizelskim vozilima za podršku, jer električna verzija ne postoji.

Cilj ekspedicije je bio da se pokaže da električna vozila mogu biti održiva zamjena za postojeće dizelske automobile namijenjene ekspedicijama u polarne regije.

Na putu između polova su Ramseyjevi proputovali Ameriku, sjeverni dio je bio relativno lagan zbog dostupnosti punjača duž puta, no znatno drugačije je bilo na jugu. Ipak saradnja s kompanijom Exel X Way je omogućila instalaciju punjača duž rute kroz Centralnu i Južnu Ameriku, posebno kroz Peru. Exel X Way je obećao da će ostaviti nove punjače na raspolagenje javnosti, čime je proširio svoj pan-američki koridor punjača.

Ovo nije prvi put da su se Chris i Julie našli na naslovnicama zbog električnih vozila. Škotski par je 2017. godine postao prvi koji je kompletirao Mongol Rally u električnom automobilu, a to je bio modificirani Nissan Leaf Acenta.

Punjenje je bilo relativno lako između Velike Britanije i Tuske, no nakon toga su se morali oslanjati na utičnice u domaćinstvima, što im je donijelo brojne susrete i uspomene s lokalnim stanovništvom. Tada su za 56 dana prešll više od 16.000 kilometara, što je bio veliki podvig s obzirom na domet Leafa od 145 kilometara.

Vezani članci