vijesti
84

Veliko interesovanje mladih za Vaša(r) ideja

Klix.ba
U prepunoj sali Kamernog tetra 55 sinoć je održana prva konferencija Udruženja PLUS pod nazivom Vaša(r) ideja.

Sarajevska publika koju su sačinjavali većinom mladi ljudi sinoć su imali priliku poslušati predavanja Damira Imamovića, Ivana Ramadana, Jasminka Halilovića i Kasima Tatića. U svojim dvadesetominutnim izlaganjima, predavači su govorili o potpuno različitim temama koje objedinjuje jedan cilj: inspirisati mlade na konstruktivnije i odgovornije djelovanje prema sebi i svojoj okolini.

Govoreći o neformalnom obrazovanju kao jednim od osnovnih segmenata u zdravom razvoju svakog čovjeka, Adila Salibašić iz Udruženja PLUS ističe: Potreba za dodatnim obrazovanjem je uvijek prisutna kod mladih, ali i starijih. No, mi najčešće pod obrazovanjem podrazumijevamo ono formalno, u školama i fakultetima, zaboravljajući da smo ponekad i puno više naučili čitajući, gledajući, radeći a zasigurno najviše promišljajući o određenoj temi. Stoga smo odlučili ponuditi gledaocima predavače koji će ih svojim predavanjima natjerati da razmisle, bez obzira da li odobravaju ili ne iznesene ideje. Ovaj projekt je zapravo zamišljen kao svojevrsna dopuna formalnom obrazovanju.

Kreiran po uzoru na ted.tv Vaša(r) ideja je jedinstven na ovim prostorima i predstavlja kuću znanja koja bi mogla postati temeljni izvor kvalitetnih inovativnih informacija iz oblasti nauke, umjetnosti, književnosti, obrazovanja i dr. a koje nisu obuhvaćene redovnim nastavnim planovima i programima. Kolika je potreba bh. društva za ovakvim vidom edukacije koja prijeti da postane zabavna pokazuje i veliko interesovanje javnosti za sinoćnju konferenciju. Projekt Vaša(r) ideja se realizira u saradnji sa Kamernim teatrom 55, Mrežom vijeća učenika KS i studentskom organizacijom AIESEC.