biznis
48

Realizovana konferencija Vaša(r) ideja - učenje uz zabavu i druženje

Klix.ba
Prošlog mjeseca je ekipa Udruženja PLUS uspješno realizirala još jednu konferenciju Vaša(r) ideja. Ovog puta, na konferenciji su govorili Karmen Lončarek, Dženana Husremović, Nihad Čengić i Valentina Mindoljević.

Vaša(r) ideja ima za cilj edukovati mlade ljude kako bi što bolje odgovorili na izazove 21. st. – o njihovoj ulozi u društvu, načinu gradnje karijere i društvenom doprinosu, te kakvu korist mogu imati od toga.

Projekt okuplja ljude različitih struka i iskustava koji su u svom dosadašnjem radu ostvarili reprezentativne uspjehe, te svojim primjerom mogu postati pozitivan primjer mladim ljudima. Svi predavači nastupaju besplatno u želji da i sami daju svoj doprinos poboljšanju obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Kao izuzetno važan segment u svakom vidu edukacije, iz Udruženja PLUS poručuju da im je najbitnije da učenici i studenti reagiraju, da pitaju, jer to znači da promišljaju o onome što su čuli, te da grade svoja mišljenja temeljena na validnim informacijama.

"Važno je da oni budu zadovoljni i da poslije predavanja razgovaraju sa svojim prijateljima i roditeljima o onome o čemu su slušali. Želimo da ova predavanja budu usmjerena na njih i da mladi tako uče", ističe Adila Salibašić, predsjednica Udruženja PLUS.

Kreiran po uzoru na ted.tv Vaša(r) ideja je jedinstven na ovim prostorima i predstavlja kuću znanja koja bi mogla postati temeljni izvor kvalitetnih inovativnih informacija iz oblasti nauke, umjetnosti, arhitekture, književnosti, obrazovanja i dr. a koje nisu obuhvaćene redovnim nastavnim planovima i programima. Učenici i studenti rado posjećuju konferenciju Vaša(r) ideja zato što im se nudi nešto neobavezno, a istovremeno zabavno i kvalitetno.

Dobra saradnja sa Mrežom vijeća učenika i sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja, kao i sa studentskom organizacijom AIESEC uz kvalitetne predavače rezultirala je velikim interesovanjem mladih za konferenciju.

Više o samom projektu i radu Udruženja Plus možete saznati na www.udruzenjeplus.ba.