Izazovi današnjice
22

Važna poruka roditeljima, ovo su najčešći razlozi zbog kojih djeca prešućuju istinu

L. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Djeca i mladi sve više zataškuju istinu svojim roditeljima, što je u najvećoj mjeri izazvano nepovjerenjem i strahom od potencijalne osuđujuće reakcije.

O odnosu roditelj-dijete, stilu odgoja i neophodnim komunikacija za stjecanje povjerenja djeteta razgovarali smo sa psihologinjom Mirelom Hadžić i profesorom Harisom Cerićom.

Profesor Cerić naglašava važnost otvorene, iskrene i redovne komunikacije, te navodi koje sve aktivnosti mogu pridonijeti boljem i zdravijem odnosu roditelja s djetetom.

"Djetetu treba omogućiti da izražava svoje misli i osjećaje, a roditelji se trebaju truditi da pokažu sposobnost empatičnog i aktivnog slušanja".

Profesor Haris Cerić
Profesor Haris Cerić

Osim toga, navodi profesor, ono što je jako važno u izgradnji povjerenja je da roditelji uvijek ispunjavaju obećanja data djeci, te da se trude da imaju redovne zajedničke aktivnosti sa djecom - igre, obiteljske aktivnosti poput npr. čišćenja stana i sl., te da imaju zajedničke obroke.

"Potrebno je poštovati privatnost djece, pomagati im da preuzimaju odgovornost i uče na vlastitim greškama kako bi razvili povjerenje u vlastite sposobnosti, često ih pohvaljivati za postignuća i poticati razgovor o osjetljivim i za djecu važnim temama."

Hadžić je na početku razgovora naglasila da odnos roditelji – dijete počinje još od samog rođenja i da već tada započinje proces stvaranja privrženosti koja je neophodna za zdrav razvoj buduće ličnosti djeteta.

"Ako roditelji koriste popustiljivi, zanemarujući ili autoritarni stil odgoja kod djece stvaraju nesigurnost, strah, napetost i to djecu potiče da roditeljima ne govore o važnim stvarima, naročito ako imaju problem jer se boje reakcija" - upozorila je, dodavši da na taj način dijete gubi povjerenje i roditelje ne doživljava kao nekoga kome se može obratiti kada ima neki problem.

Hadžić roditeljima savjetuje da budu empatični i da postave granice prihvatljivog ponašanja sa razumijevanjem i neosuđivanjem ukoliko dijete ima problem.

Psihologinja Mirela Hadžić
Psihologinja Mirela Hadžić

"Kako dijete raste, njegove potrebe i problemi se mijenjaju. Važno je da roditelji prepoznaju djetetove potrebe, njegove načine emocionalnih reakcija kao i da prate i razumiju okruženje u kojem dijete odrasta" - objašnjava ona.

Hadžić ističe da na osnovu njenog dosadašnjeg iskustva djeca najčešće prešućuju one stvari za koje znaju da će naići na nerazumijevanje, kritiku, osudu ili kaznu.

"Dakle kada komuniciramo sa djetetom važno je da mu pošaljemo poruku vidim te, čujem te i razumijem te" - savjetuje Hadžić, a pritom skreće pažnju da zabrane i ograničenja mogu doprinijeti nepovjerenju i prešućivanju ali samo ukoliko su te zabrane i ograničenja djetetu nejasna, nemaju smisla i nedosljedna su.

Sa aspekta psihologije, kaže Hadžič, urođena reakcija djeteta je da prešuti u svim ovim situacijama -"Međutim, to je samo prva reakcija potaknuta strahom, napetošću , neizvjesnosti. Urođena ljudska potreba je da pobjegnemo".

Ne postoji, dakle, čaroban gumb koji će roditelju pomoći da ne brine za dijete, no ako od rođenja djecu učimo postavljanju jasnih granica i učenju prihvatljivih oblika ponašanja, pridonijet ćemo smanjenju nepovjerenja u odnosu roditelj-dijete.