{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Tuzlanski kanton: Počeo generalni štrajk prosvjetara

S
Piše: D. Brkić/Sarajevo-x.com
5.3.2012. u 11:02
0
17
Tuzlanski kanton: Počeo generalni štrajk prosvjetara
0
Prosvjetni radnici sa područja Tuzlanskog kantona su jutros stupili u generalni štrajk zbog smanjenja osnovice plate za 2 posto i najave novog smanjenja od 6.5 posto. Ipak, nastava nije u potpunosti obustavljena, a u školske klupe su jutros sjeli učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola.
"Naši zahtjevi su jasni. Tražimo da se plata vrati na nivo od oktobra prošle godine, te da se ponište odluke o umanjenju plata za novembar i decembar prošle te januar ove godine", izjavio je Admir Terzić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture.

U prosjeku su plate prosvjetarima umanjene za 50 KM, a od 28. decembra prošle godine do danas Vlada TK i Sindikat nisu održali sastanak kako bi se bar donekle pomirili stavovi. Optužbe pljušte i s jedne i s druge strane.

"Stupanje u generalni štrajk je jedan nekorektan potez", izjavila je resorna ministrica u Vladi TK prof.dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović.

Međutim, u Sindikatu imaju drugu računicu i pozivaju Vladu TK da budžetski debalans od 40 miliona KM sanira na drugim stavkama, a ne na platama uposlenika u prosvjeti, koje su, prema njihovom mišljenju, mizerne.

Zanimljivo, školarci su u subotu nadoknađivali dane prinudnog raspusta uslovljenog vremenskim nepogodama. Od danas su ponovo na prinudnom raspustu, a potpuno je neizvjesno hoće li i na koji način okončati školsku godinu. Roditelji su zabrinuti, jer su djeca izgubila kontinuitet nastave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: