Dogovor Vlade TK i Sindikata
0

Štrajk prekinut, plata smanjena, a učenici od sutra u klupama

Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Vlada Tuzlanskog kantona i Samostalni sindikat budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona su postigli sporazum kojim je predviđeno umanjenje plate za 2,5 posto, dok će topli obrok ostati 7 KM, a o regresu i jubilarnim nagradama će se razgovarati na sastanku sredinom juna.

Na taj način je okončan petnaestodnevni generalni štrajk prosvjetnih radnika, a učenici osnovnih i srednjih škola od sutra će ponovo biti u školskim klupama.

"Sindikat je cijenio kompletnu situaciju i sa Vladom TK je dogovoreno kompromisno rješenje. Sporazum su podržale sve sindikalne organizacije", kaže predsjednik Samostalnog sindikata budžetskih korisnika TK Fahrudin Šahović.

Podsjetimo kako je Vlada TK najprije najavila smanjenje plata za 6,5 posto, potom je ponudila smanjenje za 5 posto, a na kraju je pristala na smanjenje od 2,5 posto.

"Sindikat je predložio da topli obrok do kraja godine ostane 7 KM, kako bi smanjenje plate bilo što manje. Na kraju smo dogovorili da smanjenje bude 2,5 posto i to je jedno kompromisno rješenje. Najvažnije je da će sutra početi nastava, a o ostalim otvorenim problemima razgovarat ćemo u narednom periodu", kaže premijer TK Sead Čaušević.

Smanjenjem plata od 2,5 posto neće se pokriti budžetski deficit. Do kraja godine, najavljuje premijer Čaušević, ne bi trebalo biti novih smanjenja, ali takvo nešto, kaže on, niko ne može garantovati. Problem je privremeno riješen, a kompromisom se iz štrajka izlazi bez pobjednika i poraženih.