FOTO
/
Profesori prekinuli nastavu na pola sata zbog smanjenja plaća

S
Piše: D. Brkić/Sarajevo-x.com
28.12.2011. u 14:40
0
47
Profesori prekinuli nastavu na pola sata zbog smanjenja plaća
0
Nastava u osnovim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona te na Univerzitetu u Tuzli, danas je prekinuta na pola sata, zbog odluke izvršne vlasti o umanjenju novembarskih i decembarskih plaća za dva posto.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Odluka o umanjenju plaća donesena je zbog deficita u budžetu TK, a iz Vlade TK najavili su kako će dogodine plaće biti umanjene i do 10 posto.

Naravno, sa ovakvim "stezanjem kaiša" ne mire se u Sindikatu budžetskih korisnika. Prije sedam dana organizovali su protest upozorenja, a danas je u djelo sprovedena odluka o polusatnoj obustavi nastave.

"Mi imamo svoj stav i zaključke koji su usvojeni na sjednici Sindikata. Tražimo da se ponište sve odluke koje su donesene na jednostran način. Upravo je takva odluka o umanjenju plaća. Ako imaju potrebu da štede, onda vlast prvo mora štedjeti na sebi, a ne smanjivati iokano bijedne i mizerne plaće", kaže predsjednik Sindikata visokog obrazovanja Zlatan Begić.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Sindikati obrazovanja, ustanova kulture, policije i drugih organa uprave do sada nisu imali kontakt sa Vladom TK. Današnji štrajk upozorenja je uvod u generalni štrajk.

"Znamo da je štrajk nepopularna mjera, jer će ispaštati oni koji su najmanje krivi. Međutim, mi smo prinuđeni da se demokratskim metodama borimo za svoja prava", decidan je Begić.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Na području Tuzlanskog kantona ima oko 10.000 budžetskih korisnika. Od 310 miliona KM, koliko iznose osnovni prihodi budžeta čak 210 miliona (oko 72 posto) odlazi na plaće budžetskih korisnika.


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: