|

FOTO
/
Tuzla: Budžetski korisnici prijete štrajkovima u obrazovanju i zdravstvu

Tuzla: Budžetski korisnici prijete štrajkovima u obrazovanju i zdravstvu
0
S
Piše: D. Brkić
22.12.2011. u 13:10
7
komentara
0

dijeljenja
Zbog smanjenja novembarske i decembarske plate za dva posto, danas su u Tuzli protestovali budžetski korisnici koji od Vlade TK traže da van snage stavi spornu odluku o smanjenju plata. Kako Vlada TK nije prihvatila njihov prijedlog, predstavnici Sindikata najavili su štrajk upozorenja za 28. decembar, koji će biti uvod u generalni štrajk.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

"Imali smo pregovore, koji su okončani bezuspješno, jer Vlada TK nije spremna da prihvati naše zahtjeve. Vlada TK teži ka otvaranju socijalnog dijaloga. Međutim, s takvim dijalogom su zakasnili godinu dana. Premijer i ministri su ostali pri svojoj odluci tako da mi nastavljamo svoju borbu", kaže predsjednik Sindikata visokog obrazovanja Zlatan Begić.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

U vrijeme protesta, na kojima je bilo oko 500 osoba, zasjedala je Skupština Tuzlanskog kantona. Raniji saziv Skupštine TK uključivao se u rješavanje radničkih problema, ali sadašnji saziv ne slijedi takvu praksu.

"Pored zahtjeva za stavljanje van snage odluke o smanjenju plata, mi tražimo da se iz parlamentarne procedure povuče Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojim je predviđeno da političke stranke ponovo, po svom nahođenju, postavljaju direktore škola. Za nas je takav zakon neprihvatljiv", kaže Selvedin Šatorović iz Sindikata osnovnog obrazovanja.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Nakon što su dobili obavještenje kako su pregovori sa Vladom TK propali, okupljeni radnici su se, nakon tri sata protesta, razišli. Za narednu srijedu je zakazan štrajk upozorenja, a ukoliko Vlada TK ostane pri svojoj odluci, slijedi generalni štrajk u obrazovanju, institucijama kulture, organima uprave i zdravstvu.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...