|

Tuzlanski kanton: Prosvjetari u štrajku od 5. marta

Tuzlanski kanton: Prosvjetari u štrajku od 5. marta
0
S
Piše: D. Brkić
24.2.2012. u 15:13
13
komentara
0

dijeljenja
Tuzlanski kanton: Prosvjetari u štrajku od 5. marta
Osnovci i srednjoškolci s područja Tuzlanskog kantona ponovo će na raspust. Ovoga puta na prinudni, jer su njihovi nastavnici i profesori odlučili da stupe u generalni štrajk 5. marta.
"Vlada TK nam je umanjila plate za posljednja tri mjeseca, u iznosu od 2 posto, a u nacrtu budžeta za 2012. godinu je ukalkulisano umanjenje plate za dodatnih 6,5 posto. Takve mjere su apsolutno neprihvatljive, a Vlada TK neka budžetski deficit od 40 miliona KM sanira na drugi način", navode predstavnici Sindikata osnovonog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja.

Prosječna plata nastavnika u TK je 715 KM, a profesora 846. U poređenju sa ostalim kantonima plate prosvjetara u TK su najniže, a navodi se kako uposlenicima nije plaćen prekovremeni rad, rad u smjenama, rad vikendom itd.

"Ukinute su jubilarne nagrade za uposlenika sa 35 i više godina staža. Jubilarna nagrada je iznosila četiri plate. Također, umanjen je regres, a samo mi imamo 7 KM toplog obroka dok druge kolege u F BiH imaju 8 KM", navode sindikalni predstavnici.

Nastava u školama 5. marta neće u potpunosti zamrijeti. Završni razredi osnovnih i srednjih škola će imati redovnu nastavu, dok će svi ostali biti na prinudnom raspustu, a prosvjetari konstatuju kako nastave neće biti dok Vlada TK ne povuče sporne odluke.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...