Izbori 2022.
777

Trojka potvrdila da aktivno traži zajedničkog kandidata za Predsjedništvo, uskoro odluka

G. M.
Nermin Nikšić, Edin Forto, Elmedin Konaković (Foto: T. S./Klix.ba)
Nermin Nikšić, Edin Forto, Elmedin Konaković (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranke Trojke, SDP, Naša stranka te Narod i Pravda, oglasili su se saopćenjem za javnost povodom špekulacija o zajedničkom kandidatu ovih partija za Predsjedništvo BiH.
Kako navode, posljednjih dana vladajuće stranke iskazuju neviđenu paniku i nervozu u vezi s mogućnosti da Trojka sa drugim relevantnim strankama istakne zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

"Moramo priznati da su njihovi strahovi opravdani. Pregovori idu u dobrom pravcu i javnost će blagovremeno saznati ime i prezime kandidata. Odluka o kandidatu će biti donesena u rokovima predviđenim zakonom. Pregovaramo oči u oči, a ne putem medija. Pregovori, ali i kandidat kojeg izaberemo samo tako mogu imati kredibilitet. Svi učesnici pregovora su ozbiljni ljudi, duboko svjesni političkog trenutka u kojem se nalaze i vlastite odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine, koja uveliko zavisi i od toga ko će je predstavljati", navodi se u saopćenju.

Kako navode, sigurno neće dopustiti sebi luksuz improvizacije i špekulacije.

"Mi biramo kandidata za građane ove zemlje i izabrat ćemo onoga za kojeg procijenimo da će imati najveću njihovu podršku. Svi kandidati koji su pristali da se o njima pregovara su visoko moralne ličnosti, s građanskom vizijom Bosne i Hercegovine. Nije nebitno da su također inicirani razgovori sa većim brojem drugih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini na ovu temu. Cilj tih razgovora je pridobiti široku podršku za pobjedničkog kandidata", navode iz Trojke.

U tom smislu, već je ostvaren načelni dogovor sa više partnerskih subjekata širom zemlje, tvrde iz Trojke.

"Ističemo da je državotvorni opozicioni blok koji obuhvaća subjekte iz svih krajeva države čvrst, stabilan, jedinstven i fokusiran na izbornu pobjedu. Orkestrirani pokušaji uspaničene vlasti da destabilizuje i diskredituje opozicijski blok, vođeni po istom obrascu kao i uoči izbora 2018. godine, uz pojačan intenzitet, neće uroditi plodom. SDP BiH, NiP i Naša stranka, uz naše partnere iz cijele zemlje, nastaviti će da vode dijalog koji će dovesti do blagovremenog isticanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH i njegove izborne pobjede. Bez obzira iz koje stranke Trojke dolazio ili bio nestranački i Naša stranka i SDP i Narod i pravda stajat će iza njega svim svojim raspoloživim resursima", zaključuju u saopćenju.