Izbori 2022.
881

Zalet za Predsjedništvo: Trojka pregovara o jednom kandidatu, presudan je stav SDP-a koji bira između dvojice

S. H.
Denis Bećirović i Nermin Nikšić su najozbiljniji kandidiati iz SDP-a (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović i Nermin Nikšić su najozbiljniji kandidiati iz SDP-a (Foto: Klix.ba)
Izborni zakon nije promijenjen i teško da će i biti, ali to ne spriječava političare i političke stranke da aktivno rade na pripremama za jesenje izbore.

Kandidatura za Predsjedništvo BiH je jedno od, uslovno rečeno najatraktivnijih poteza, ne toliko zbog moći koliko zbog simbolike i šireg utjecaja koji ta pozicija nosi, a naročito za stranku kojoj kandidirani političar pripada.

Kandidatura za Predsjedništvo sa sobom vuče mnogo veću pažnju javnosti, veće medijsko prisustvo i prostor koji kandidirani političar može vezati i za stranku kojoj pripada. Tako smo u prošlosti imali brojne kandidate koji su vodili kampanju za Predsjedništvo iako je bilo svima jasno da nemaju nikakve šanse, ali su benefiti takve kandidature mnogo važni za stranku iz koje dolazi.

Ono što je do sada prilično jasno jeste da se za člana Predsjedništva BiH neće kandidirati Šefik Džaferović, te da bi SDA kao kandidata trebala isturiti Bakira Izetbegovića. Također je izvjesno da će Željko Komšić ponovo u utrku za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Izuzev Mirsada Hadžikadića (Platforma za progres), koji je javno potvrdio kandidaturu za Predsjedništvo i koji će podršku dobiti od Nezavisnog bloka, drugih konkretnih imena za sada nema.

Međutim, već se ozbiljno pregovara u većini stranaka i među određenim strankama. Svakako je izuzetno zanimljivo pratiti kako će se u ovoj priči postaviti stranke sarajevske koalicije Trojka (Narod i pravda, SDP i Naša stranka). Upravo je danas Elmedin Konaković za FENA-u potvrdio da će ta koalicija do kraja sedmice izaći sa informacijom tome da li će imati zajedničkog kandidata, a vrlo brzo i ime tog kandidata.

Konaković je poručio da je siguran da bi u toj utrci pobijedio neko iz Trojke i kada bi imali tri kandidata, ali da žele poslati poruku zajedništva. Istakao je da bi im kandidatura nekoga iz NiP-a mnogo značila, ali da su im kompromisi koje su pravili do sada donijeli višestruko povjerenje građana i birača.

Upravo su se na tom tragu jučer u Sarajevu vodili razgovori sa SDP-om, a kako Klix.ba saznaje sastanku su prisustvovali čelnici NIP-a te Denis Bećirović i Nermin Nikšić iz SDP-a. Nikšić je ranije već isticao da je spreman na tu kandidaturu ukoliko bude saglasnosti među koalicionim partnerima. Zanimljivo je da od kraja rata do danas nikada predsjednik SDP-a nije bio kandidat za Predsjedništvo.

I upravo se ozbiljno pregovara da li da se kandiduje Bećirović ili Nikšić.

Kako saznajemo u SDP-u su već ranije vođeni razgovori gdje je načelno predloženo da Nikšić ide u utrku za Predsjedništvo, a da Bećirović nosi listu za državni parlament. U toj kombinatorici predloženo je i da Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva nosi listu za Kanton Sarajevo. Ipak to su za sada sve interni prijedlozi bez zvaničnog stava.

Poseban je ugao to šta se dešava u Trojki i kako će se tu tražiti kompromis. Ukoliko bi se dogovorili nesumnjivo bi imali pristup širem krugu birača i veće šanse da i izaberu člana Predsjedništva. Međutim, ne treba zanemariti specifičnosti takve kandidature jer bi stranke onda na poseban način morale voditi kampanju. Na skupovima i na druge načine bi pozivali iste birače kojima se obraćaju da glasaju za određenog kandidata, a potom bi od istih birača tražili da glasaju za različite partije za parlamente. U takvim uslovima jedni bi mogli izuzetno profitirati, a drugi možda i znatno izgubiti.

A kako će izgledati politička tombola za Predsjedništvo očito će biti poznato veoma brzo, jer kampanju svi uveliko žive.