vijesti
5

Tanja Fajon: Napravili smo veliki pravni haos u EU

Anadolija
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Odlukom o uvođenju mehanizama koji pojedinim zemljama članicama Evropske unije (EU) dozvoljava suspenziju bezviznog režima napravljen je veliki pravni haos, kazala je u izjavi za agenciju Anadolija izvjestiteljica EP za viznu liberalizaciju i evropska parlamentarka Tanja Fajon.

"Ja sam razočarana da je EP danas izglasao mehanizam, koji je vrlo loš. EP neće imati više snage da odlučuje ukoliko neka zemlja članica Unije sada bude tražila suspenziju jedne ili više zemalja zapadnog Balkana iz bezviznog režima. Ukoliko se to desi, dovoljno će biti da imaju podršku većine zemalja, a ta podrška već postoji. Sada ja očekujem da će Vijeće dati formalno zeleno svjetlo na odluku, nakon koje će ona i zvanično stupiti na snagu", kazala je Fajon.

Ističe kako ovom trenutku nije poznato hoće li zemlje EU odmah aktivirati danas usvojeni mehanizam.

"Ja mislim da danas nema nijedna zemlja Unije razlog da traži suspenziju. Ako pogledamo posljednji izvještaj Frontexa, broj azilanata je ove godine manji nego prošle. Zavisi od toga što će zemlje Balkana učiniti da se ne pogorša ova situacija", rekla je on.

Također, dodala je kako postoji velika mogućnost da cijeli slučaj završi pred sudom.

"Veliki dio kompromisa koji je usvojen je pravno neprihvatljiv za sam Evropski parlament, ali i za Evropsku komisiju (EK). Postoji mogućnost da EK i možda EP idu ispred Evropskog suda, pa da sud odluči je li ovaj kompromis (odluka o mehanizmu) ispravan ili ne", tvrdi Fajon.

Nacionalističke snage

Nadalje, podvlači kako se boji da će nacionalističke i populističke snage u EU iskoristiti ovakvu odluku kao političko sredstvo i da će od svojih zemalja tražiti da taj mehanizam iskoriste protiv pojedinih zemalja iz više razloga.

"To sad mogu da koriste i za neku kampanju za domaću javnost. Osobito kad su u pitanju sloboda kretanja i bezbjednost granica. Uvijek se može naći neki političar koji to koristi za domaću javnost u EU. To su poznati primjeri u prošlosti", zaključila je Fajon.

Evropski parlament glasao je sa 328 glasova za, 257 protiv i 46 suzdržanih za odobrenje uvođenja mehanizama koji pojedinim zemljama članicama Europske unije (EU) dozvoljava suspenziju bezviznog režima, kada je to neophodno.