vijesti
4

Evropski parlament usvojio mehanizam za uvođenje viza zemljama zapadnog Balkana

Piše: A. K.
Evropski parlament
Evropski parlament
Evropski parlament je na današnjoj sjednici usvojio klauzulu koja omogućava članicama Evropske unije suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, ali i druge zemlje trećeg svijeta.

Usvajanjem ove odluke, Evropska unija će moći privremeno suspendovati bezvizni režim zemljama zapadnog Balkana i trećim zemljama ukoliko dođe do povećanja broja lažnih azilanata. Ova odluka će se koristiti kao posljednja mjera, saopćeno je iz Evropskog parlamenta u Strazburu.

Usvojeni mehanizam je generalnog karaktera i nije usmjeren prema određenoj državi ili grupi država, a omogućava zemljama članicama EU da u slučaju kada u periodu od šest mjeseci zabilježe alarmantan porast broja neregularnih imigranata, neosnovanih zahtjeva za azil ili odbijenih zahtjeva za readmisiju imaju pravo o tome obavijestiti Evropsku komisiju i tražiti uvođenje privremene suspenzije bezviznog režima. Evropska komisija je ta koja će odlučiti postoji li zaista i potreba za suspenzijom bezviznog režima ili je neko drugo, jednostavnije rješenje bolje prilagođeno situaciji.

Sa odlukom se mora složiti i Evropsko vijeće

Prilikom odlučivanja Evropska komisija obavezna je uzeti u obzir sve faktore, kao što su broj zemalja EU koje su pogođene porastom lažnih azilanata, koji je ukupni utjecaj povećanog broja imigranata u EU i kakve su posljedice moguće suspenzije na bilateralne odnose EU i zemlje kojoj bi se potencijalno suspendovao bezvizni režim.

Sa stavom Evropske komisije o suspenziji bezviznog režima određenoj zemlji se mora složiti i Evropski parlament, a suspenzija traje šest mjeseci.

Mehanizam će omogućiti privremenu mjeru suspenzije viza, dok je do sada jedina opcija bila potpuno ukidanje bezviznog režima i vraćanje na početak procedure za dospijevanje na bijelu listu.

Za odluku je glasalo 328 poslanika, 257 je bilo protiv, a 46 je ostalo suzdržano.

Odluku Evropskog parlamenta prije stupanja na snagu treba da usvoji Evropsko vijeće.

Dautbašić: Ne praviti famu od ove odluke

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, smatra da građane naše zemlje ova odluka ne treba da brine.

Kako za Agenciju Fena pojašnjava Dautbašić, bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine nije ugrožen. Ova odluka podrazumijeva da će ukoliko dođe do problema s povećanim brojem azilanata iz pojedinih zemalja, država koje imaju problem s lažnim azilantima moći ubrzanom procedurom da privremeno uvedu vize.

"Ne treba od ovoga praviti nikakvu famu", kaže Dautbašić naglasivši da naši građani ne treba da se brinu.