{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Monitoring tim: BiH ispunjava sve obaveze iz Mape puta

S
23.9.2013. u 20:56
2
1
Monitoring tim: BiH ispunjava sve obaveze iz Mape puta
2
Monitoring tim: BiH ispunjava sve obaveze iz Mape puta
Monitoring tim (Foto: SRNA)
BiH provodi sve obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, kao i obaveze preuzete u "post-viza“ monitoring periodu, uključujući dostavljanje redovnih izvještaja Evropskoj komisiji u Briselu, zaključeno je na sastanku radne grupe za monitoring provođenja odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU.
Monitoring tim je u Sarajevu zvanično potvrdio da su provedene posljednje obaveze koje su postavljene pred BiH, uključujući uspostavljanje sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava u BiH, te zaprečavanje 22 lokacije pogodne za ilegalni prelazak granice između BiH i Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na sastanku je razgovarano i o takozvanom mehanizmu privremene suspenzije bezviznog režima za treće zemlje koji tek treba da postane dio viznog sistema EU.

Konstatovano je da se ovaj mehanizam ne odnosi ni na jednu zemlju ili region posebno i da će biti korišten samo kao "posljednje sredstvo“ u vrlo hitnim situacijama uzrokovanim zloupotrebom bezviznog režima.

Imajući u vidu dosadašnje ispunjavanje obaveza, ocijenjeno je da ta mjera neće biti primijenjena na BiH.

Monitoring tim pozdravio je rad agencija za provođenje zakona u BiH radi očuvanja bezviznog režima, te još jednom upozorio sve građane BiH da liberalizovan vizni režim sa zemljama EU ne koriste s namjerom neosnovanog traženja azila, jer ih većina nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva i biće vraćeni u zemlju porijekla.

Monitoring tim podsjeća da se svaka zloupotreba odluke o bezviznom režimu vrlo brzo i uspješno rješava primjenom Sporazuma o readmisiji između BiH i EU koji podrazumijeva deportovanje tih ljudi u BiH, te druge pravne posljedice.

Jedna u nizu deportacija građana BiH iz EU očekuje se do kraja sedmice čarter letom iz Njemačke, navodi se u saopštenju.

Monitoring tim upozorio je da su zemlje EU/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil obezbijedile da se niko od takozvanih lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, a nakon njihovog evidentiranja, slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: